18.9 C
Ямбол
07:06 | неделя, 16 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаПоловин милион българи нямат достъп до личен лекар

Половин милион българи нямат достъп до личен лекар

lekar-slushalka582 809 български граждани живеят на места, където няма лични лекари, сочи справка на Министерството на здравеопазването. Това е населението на градовете и селата, към които няма достатъчно интерес от страна на джипитата, пише в. „Сега“.
Данните са събрани от МЗ във връзка с новата здравна карта на страната, в която пише и колко е минималният и максималният брой общопрактикуващи лекари, нужни за покриване на нуждите на населението. Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села. Става дума за неатрактивни райони – слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали – 51. Сериозен недостиг на лекари има и в областите Търговище и Силистра – по 27 незаети практики, Варна, Ловеч и Пловдив – по 26, Разград и Русе – по 25. Прави впечатление, че част от тях са и в по-малки градове, не само в села. Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца.
„Това, че има незаети практики, не значи, че хората там не са обслужвани“, коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. Лекари от съседни населени места обслужват и пациенти от селата и реално хората без достъп до медицинска помощ са по-малко, обясни той. „При тези условия на работа никой няма да отиде в малките населени места. Например в село от 500 души доходът на лекаря е 600-700 лв., но от него трябва да се извадят всички разходи за персонал, транспорт, телефон, поддръжка, спешен шкаф и т.н.“, допълни медикът. Освен това повечето от тези места са далеч и от филиали на „Бърза помощ“, което допълнително натоварва личните лекари. Друг проблем е, че когато лекарят е в отпуск, той трябва да си намери заместник, иначе ще бъде глобен от здравната каса. В отдалечените райони обаче това е доста трудно. Здравната каса отдавна плаща допълнителни средства на джипитата, които работят при неблагоприятни условия, включително и в неатрактивните практики. Средствата варират спрямо това колко отдалечена е практиката и какви са пациентите, но средно месечно допълнителната сума е около 300 лв. и явно и тя не успява да привлече медиците към незаетите места. /БГНЕС

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
18.9 ° C
18.9 °
18.9 °
75 %
0.2kmh
0 %
нд
29 °
пн
32 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се