33.1 C
Ямбол
15:07 | сряда, 24 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоРепортажСтроежът на новата църква продължава

Строежът на новата църква продължава

hram-nov-vizualizaciaСамо няколко месеца след символичната първа копка, изграждането на нов православен храм в Ямбол напредва въпреки минусовите температури. Според плановете на строителите грубият строеж на църквата „Успение на пресвета Богородица“ трябва да приключи до началото на пролетта. Православна църква в Ямбол не е изграждана от близо 130 години.
Идеята за построяване на православна църква възниква преди повече от десет години по инициатива на жителите на квартал Аврен, но по реализацията се работи активно през последните две години след избора на ново църковно настоятелство.
Митка Георгиева – „Да, има нужда, ний няма къде да се спрем една свещичка да запалим, някога му домъчнява на човек, трябва да иде някъде да си помисли“
Ганка Фучеджиева – „Сега изобщо не ходим, защото е много далече, а ний не сме първа младост“
Добри Добрев – „Всеки човек има някаква нужда от църква, няма значение в какво вярва“

В средата на 2010 година беше одобрен проектът на църквата, дарение от екипа на известен столичен архитект, безвъзмездно се прави и грубият строеж, с което се ангажира една от големите строителни фирми в града.
инж. Живко Ангелов, ръководител екип – „Това е едно благородно дело в нашия град, от който сме 90 процента от хората във фирмата, в Ямбол доколкото на мен ми е известно в скоро време такъв храм не е строен“
Проектът съчетава консерватизма при изграждане визията на българските църкви, с най-съвременните тенденции, претворявани в строежа на новите православни в Русия и Гърция. Вътрешното устройство също е съобразено с модерните изисквания за многофункционалност на храмовете, като освен служби, в храма ще могат да се организират и изложби, беседи, предвижда се организиране на неделно училище. Според предварителните разчети за довършването на църквата ще са необходими не по-малко от 800 хиляди лева, докато в набирателната дарителска сметка сега има едва три хиляди. Възможности за продължаване на строителството ще се търсят и по европейски програми.

{hwdvideoshare}id=127|width=512|height=384|tpl=playeronly{/hwdvideoshare}
ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно облачно
33.1 ° C
35 °
33.1 °
31 %
7.2kmh
75 %
ср
33 °
чт
28 °
пт
31 °
сб
32 °
нд
35 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се