7.1 C
Ямбол
10:03 | понеделник, 4 март, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаПромени в кодекса на труда прие НС

Промени в кодекса на труда прие НС

narodno-subranie-zalaДо 10 дни от платения отпуск за всяка година ще могат да се отлагат за следващата. Това е окончателното решение на депутатите, които днес приеха на второ четене промени в Кодекса на труда.
Този текст беше единствената промяна на първоначалния вариант на законопроекта на ГЕРБ, в който се предвиждаше всяка година да могат да се отлагат до 20 дни отпуск. По време на заседанието на социалната парламентарна комисия от миналата седмица стана ясно, че депутатите от ГЕРБ предлагат редакцията, за да се съобразят със становище на Министерството на финансите.
Днес депутатите решиха, че служителите ще имат право да прехвърлят не повече от 10 дни „при уважителни причини“, за което трябва да имат разрешение от шефа си. Работодателите също ще запазят правото си да отложат до 10 дни „поради важни производствени причини“ – ако се е натрупала много работа. Сборът на дните, които ще се прехвърлят за следващата година обаче не може да е повече от 10 дни, решиха народните представители.
Зам.-председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) и бившият социален министър Емилия Масларова (БСП) възразиха срещу текста с аргумента, че решението за отлагането на отпуска се оставя изцяло в ръцете на работодателите. Какво ще стане, ако към края на годината работникът има уважителна причина да не ползва отпуска си по разписания график, но шефът му вече е отложил 10 дни поради важни производствени причини, попита Масларова.
Близо час депутатите спориха от кога трябва да влезе в сила 2-годишната давност за платения отпуск, след която правото за ползването му ще се погасява. Въпреки предупрежденията управляващите приеха полагащият се за 2010 г. отпуск да „изгаря“, ако не се ползва до края на 2012 г.
Друга важна промяна е, че до 31 декември всяка година работодателите ще трябва да разписват график със съгласието на синдикатите за ползването на почивните дни през следващата година. Как трябва да изглежда той и начините, по които ще може да се променя, тепърва ще се уреди с наредба на Министерския съвет. Задължение да правят графици ще имат не само частните фирми, но и държавните институции. /ДНЕВНИК

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
лека мъгла
7.1 ° C
8.3 °
7.1 °
93 %
0kmh
100 %
пн
16 °
вт
12 °
ср
16 °
чт
14 °
пт
12 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се