Начало Страната Румънски преброители агитират във Видинско

Румънски преброители агитират във Видинско

vidinБрошури, които агитират хората в Северна България да се определят като румънци в преброяването, са разпространявани във Видинска област, съобщи БНТ.
В луксозните листовки се обяснява, че ако в графата за етническа принадлежност преброяваният посочи, че е румънец, ще може да ползва стипендии за обучение от средно образование до докторат в Румъния, безплатни екскурзии и летни лагери.
Брошурите са разпространявани в 10-ина видински села по време на концерти на румънски фолклорен ансамбъл, организирани от Асоциацията на власите в България. От организацията обаче отричат подобна информация.
Агитационните материали са донесени и разпространявани от две студентки от неправителствена организация в Бесарабия, Молдова, казаха от Сдружението на етническите румънци в България.
При предишното преброяване едва 0,4 % от населението във Видинско се е определило с различна от българска, ромска или турска етническа принадлежност, уточнява БНТ.
Преброяването на населението и жилищния фонд в страната продължава до 28 февруари. Днес Националният статистически институт разпространи данни, според които до 22 февруари са преброени 6 712 251 български граждани, което е 90 на сто от регистрираното в страната население.
Близо 1,183 млн. от преброените живеят в София, 625 000 – в област Пловдив, 445 000 – в област Варна, 377 000 – в област Бургас, 303 000 – в област Стара Загора. /ДНЕВНИК

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Exit mobile version