24.1 C
Ямбол
23:06 | вторник, 25 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоТунджаНовиниРъководството в Тунджа отговаря на анонимката от ГЕРБ

Ръководството в Тунджа отговаря на анонимката от ГЕРБ

По повод публикация в печатно издание на Областната организация на ПП ГЕРБ – Ямбол, бр.4 от 18.02.2011 г. със заглавие „Община „Тунджа” гази закона заради фирми на партийни другари”, по време на редовния брифинг в общината, състоял се на 21.02.2011 г., кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев определи същата като тенденциозна и негативно насочена срещу работата на община „Тунджа” във връзка със законосъобразното разходване на публичните средства. Анонимният автор се позовава на констатации в „Доклад № ФИ 1 ЯМ-0003/15.05.2010 год. за извършена финансова инспекция на Община „Тунджа” – гр. Ямбол, съставен от финансови инспектори в отдел І-ви към дирекция „ОИИД” на АДФИ-София. Във връзка с този доклад, в Ямболската окръжна прокуратура е образувана Преписка вх. № 1566/2010 г. Към материалите по преписката за съвместно разглеждане е присъединен сигнал на група  общински съветници  от Общ.Съвет „Тунджа“ – гр.Ямбол.

След разглеждане и обсъждане на фактическите обстоятелства, Ямболската окръжна прокуратура със свое постановление от 21.09.2010 г. установява, че:
„… не се разкриват данни за извършено престъпление …;
… няма данни с действията си Георги Стоянов Георгиев – Кмет на Община Тунджа или кое да е друго длъжностно лице от състава на общинската администрация да е покрило, както от обективна, така и от субективна страна признаците на кой да е от съставите на престъпления, установени в материалния наказателен закон…;
… От доклада на АДФИ по никакъв начин не могат да бъдат извлечени, респ.липсват данни за това към момента на сключване на кой да е от разгледаните по-горе договори да е съществувала престъпна цел у Георгиев да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму /в частност на представляваната от него община/ вреда… В доклада не се съдържат и същевременно по преписката не се сочат и навеждат данни за каквито и да било връзки или отношения между възложителя и представителите на отделните изпълнители, които да обусловят в каквато и да е степен данни за разглежданата престъпна цел…;
… Съществено е, че всяка една от проведените обществени поръчки е осъществена при стриктно съобразяване на установените за това правила за вид и форма на процедурата на база отделните стойности на предмета на поръчките…”
Водена от гореизложеното и при условията на чл.24, ал.1, т.1 от НПК, чл.199 от НПК, и чл.213, ал.1 от НПК, Ямболската окръжна прокуратура постановява отказ да се образува досъдебно производство за престъпление от общ характер по пр.вх.№ 1566 по описа на Окръжна прокуратура-Ямбол за 2010 г.
В подкрепа на изразеното от Прокуратурата становище, че действията на община „Тунджа” не съставляват престъпление и дори не са административни нарушения, е обстоятелството, че по съставени 21 акта от контролния орган – АДФИ, са издадени 8 наказателни постановления, като в останалите случаи административно-наказателното производство е прекратено. След обжалване на издадените наказателни постановления, 4 от тях са отменени с влязло в сила съдебно Решение, а по 2 от тях производството не е приключило.
Всичко посочено до тук недвусмислено доказва, че написаното в публикацията „Община „Тунджа” гази закона заради фирми на партийни другари” в печатното издание на Областната организация на ПП ГЕРБ – Ямбол, бр.4 от 18.02.2011 г., не кореспондира с установеното от надлежните съдебни органи при извършената от тях проверка и представлява клеветнически твърдения с цел уронване престижа на община „Тунджа” и дезинформиране на жителите на община „Тунджа” и Ямбол относно законосъобразността на извършваните дейности от служителите на общинска администрация.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
24.1 ° C
24.1 °
22.8 °
60 %
4.1kmh
40 %
вт
24 °
ср
33 °
чт
32 °
пт
33 °
сб
34 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се