27.1 C
Ямбол
12:06 | сряда, 19 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol

Restart

delnik-katia-dinevaЗаместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов предлага няколко програми за спортуването на децата в свободното време и в училищата. За последните няколко месеца той представи програмите „Спорт в училище: Restart“ и „Раздвижи и печели“, целящи да запалят децата по различни спортове. В момента се подготвя и тазгодишното „издание“ на програмата „Научи се да плуваш“, като за нея са предвидени близо 350 000 лв. Сред идеите му е и въвеждането на часове по физическо възпитание в детските градини.
Идеята е добра, тъй като наред със здравословното хранене децата трябва да спортуват активно, ако искаме нацията ни да не е болна, а децата с наднормено тегло, все стряскащи констатации от статистиката. За първото вече се дебатира в обществото и родителите полагат усилия да пренастроят храненето на наследниците си.

За часовете по физическо сме наясно, че и сега са част от учебната програма, но се водят от учителите в начален курс. Ценов говори за повече часове в програмата още в предучилищна възраст, които се водят от специалисти. Защото точно в тази възраст може да се предизвика интереса на децата към спорта чрез колективните и забавни игри. Затова и програмата е Restart. Не само зам.-министърът, но и родителите са съгласни децата им да не висят цял ден пред компютъра. Самите те се опитват да предизвикат децата си, като им показват онези игри, които са играли по цял ден на улицата, но малчуганите не се впечатлявали особено. След като се осигури финансиране на програмите и се въведе в практиката ще мине доста време, но сме наясно, че ще се радваме на резултатите много по-късно. Вярно е, че все отнякъде трябва да се започне, но и семейството трябва да направи необходимото. Защото специалистите твърдят, че децата се възпитават не с натяквания, а с личния пример т. е. ако родителите спортуват поне два пъти през седмицата, това няма как да не се забележи от децата им.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
27.1 ° C
29.4 °
27.1 °
47 %
1kmh
0 %
ср
33 °
чт
34 °
пт
31 °
сб
32 °
нд
33 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се