26.1 C
Ямбол
11:06 | понеделник, 24 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоКоментариЕвропа е в паника

Европа е в паника

delnik-t_angelovЕвропа е в паника след данните, които изнесе Европейската комисия за неграмотността на огромни маси от населението на Съюза. Тежките европейски проблеми в областта на образованието трябва да се решават бързо, защото неграмотността е от основните фактори за по-ниската производителност на труда от много други страни по света, а оттам е и пречка за излизане от кризата. За да се справи с проблема Европейската комисия си поставя задача да съкрати наполовина неграмотните до 2020 г. Съставена е работна група от 11 души, специалисти по проблемите на грамотността, начело с холандската принцеса Лаурентин, която ще представи решение на проблема.

Оказва се, че в ЕС всяка година 6 милиона души преждевременно излизат от средното училище, а всеки пети девето-класник не се справя с четенето и писането.
Както може и да се очаква, най-тежко е положението в България. 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Следват румънците с 40,4%, трети с 27, 5% са австрийците. Но най-лошата новина е, че мнозинството от учениците у нас напускат чина след началния курс, докато в Европа – около 8 клас. Това увеличава риска българите да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация, което ни обрича на бедност.
А нашите властимащи вместо веднага да помогнат на по-нуждаещите се, чиито деца и внуци не случайно напускат преждевременно училище, за да си търсят препитание – именно, за да не умрат от глад, предлагат смешни „решения“. Премиерът каза да се борим с глада като нарамим мотиките и садим картофи. Дотам ли – до мотиката се простират „анти-кризисните мерки“ на управляващите? С мотиката ще борим глада, с мотиката ще гоним неграмотността, с мотиката ще повишим производителността на труда?! Сигурно им се струва много просто решение, но гениално. Ами тогава да го предложат и в Брюксел – какво ли ще му отговорят на Бойко Борисов в столицата на Европа?

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
26.1 ° C
27.8 °
26.1 °
38 %
3.1kmh
0 %
пн
34 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °
пт
33 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се