29.1 C
Ямбол
22:07 | понеделник, 15 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаПроф. В. Димитров: При обществените поръчки има сериозни нарушения

Проф. В. Димитров: При обществените поръчки има сериозни нарушения

dokumentiНашата практика показва, че при обществените поръчки имаме много сериозни нарушения. Това заяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Масови нарушения на правилата за провеждане на обществените поръчки, свързани с опити за манипулирането им и налагането на ограничаващи условия за избор на изпълнител, констатират органите, които контролират процедурите. При 70-85% от процедурите, проверени от Сметната палата, има открити нарушения. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пък е открила проблеми при над 60% от поръчките, които е контролирала.
През последните четири години АДФИ е проверила над 5500 процедури за обществени поръчки на стойност 5 млрд. лв. и в над 60 на сто от случаите са констатирани административни нарушения, каза директорът на агенцията Теменужка Петкова. Тя добави, че все по-често проблемите са свързани с ограничаващи условия, които дават предимство на едни кандидати пред други. Това е и една от основните забележки на бизнес организациите към сегашния Закон за обществените поръчки. Според тях измененията на документа, публикувани пред две седмици за обществено обсъждане, не решават проблема.
АДФИ е констатирала и над 1000 случая на заобикаляне на закона и необявяване на обществена поръчка, при които държавата е ощетена с около 220 млн. лв. За последните четири години са издадени над 7700 акта за административни нарушения, като повечето от тях се обжалват, показват данните на агенцията. Общините, които са и най-големите възложители на обществени поръчки, са проверявани най-много от финансовата инспекция. /ДНЕВНИК

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
29.1 ° C
29.1 °
29.1 °
28 %
3.1kmh
0 %
пн
29 °
вт
39 °
ср
41 °
чт
40 °
пт
40 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се