31.1 C
Ямбол
12:06 | понеделник, 24 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаЗемеделците могат да променят режима на облагане до 31 май

Земеделците могат да променят режима на облагане до 31 май

niva-traktorФизическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но нямат регистрация по ДДС имат право да избират реда за облагането на доходите си, напомниха от пресцентъра на Националнатаагенция за приходите.
В началото на годината бе създадена възможност те да избират дали да плащат данък върху общите си доходиот реализираната продукция, намалени с 60% нормативно признати разходи, или да минат на режима за облагане на еднолични търговци. При него се плаща данък само за печалбата като разлика между приходите от реализираната продукция и доказаните разходи за данъчната година.
В случай, че изберат облагането да е по режима, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), те ще трябва да го прилагат за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.


Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година, а земеделците, които искат да плащат даници като еднолични търговци и за тазгодишните си доходи, трябва да подадат декларации до 31 май. Образец на декларацията, както и повече информация за тази опция е публикувана на сайта на НАП.
Декларацията се подава лично от земеделския производител, съответно тютюнопроизводител, или от негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Има възможност декларацията да се подаде и по пощата, с обратна разписка.
Производителите, които не желаят да се променя режима на тяхното облагане не са длъжни да подават такава декларация.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
31.1 ° C
32.2 °
31.1 °
29 %
4.1kmh
0 %
пн
34 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °
пт
33 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се