Начало Страната Лошите кредити не заплашват банковата система

Лошите кредити не заплашват банковата система

banka-kreditiНивото на лошите кредити у нас не създава риск за банковата система. Причината е, че българските трезори са натрупали достатъчно капиталови буфери, за да се справят с просрочените заеми. Това съобщи вчера управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров по време на конференция за банковата система в условията на криза.
„Информацията, че лошите кредити у нас достигат 19%, не отговаря на действителността“, заяви Искров. В четвъртък експерти пресметнаха тази стойност на база на паричната статистика на БНБ. Според Искров в тази цифра влизат и преструктурираните кредити, които не е задължително да са проблемни. Според шефа на БНБ заемите, които се определят като „лоши“, т.е. имат просрочия от над 90 дни, са около 12%.


Управителят на БНБ обясни още, че не може да се посочи какъв обем на лошите кредити може да понесе банковата ни система. Причината е, че това изцяло зависи от буферите, натрупани в трезорите. Банкери наскоро прогнозираха, че банките могат да понесат и до 25% лоши кредити Иван Искров изрази съжалението си, че по време на финансовата криза рядко са се чували безпристрастни анализи, а експертите от икономическите ни университети са останали „необичайно тихи“. По думите му вместо професионалистите са започнали да се изказват „самозвани експерти и медийни герои“, които правели анализи на финансовата и икономическата обстановка у нас./МОНИТОР

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Exit mobile version