33.1 C
Ямбол
17:06 | понеделник, 24 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоКоментариВъпрос на гледна точка

Въпрос на гледна точка

delnik-t_angelovСпоред една престижна и уж достоверна и неподправена класация, България е на първо място по ефективно правораздаване сред 12 страни от Източна Европа и Централна Азия. Това звучи много добре, ако беше истина. В известен смисъл е… ние сме първи, но отзад напред. Освен това в пълната версия на тази световна класация от 66 страни ние сме 64 по този критерий. Че пред нас има 63 страни – добре, но кои са тия две низвергнати страни с подобие на ефективно правораздаване, които са по-зле от нас?! Реално погледнато отзад напред тук се падаме трети, което пак си е престижно. В същото време сме на първо място в ЕС по пренаселени затвори. Значи имаме неефективно законодателство, а място в затворите няма.
Според тази класация, която се представя като независима, в България корупцията била много висока, отчетността на правителството много пък ниска, а това сякаш не стига, ами имаме и проблем с дискриминацията на малцинствата.


Поднасям уваженията си към светилата изготвили класацията, но са пропуснали един малък детайл. Да, има корупция, да, няма отчетност, да, има дискриминация, но не, не виждам някоя от трите власти да има проблем с това.
И сега искам да знам – понеже според управляващите сме много по-добре от други страни в ЕС, защото няма изгледи България да фалира; освен това се носеше мълва от уста на уста, която вече граничи с легенда, че „Швеция има много какво да научи от нас, защото имаме най-добрата данъчна политика в ЕС“ – на какво точно да вярваме – на тия тук, дето ги плюят и отвън, или на ония отвън дето всъщност ги нареждат последни в класациите.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
33.1 ° C
33.1 °
32.2 °
29 %
7.2kmh
0 %
пн
33 °
вт
35 °
ср
34 °
чт
33 °
пт
34 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се