33.1 C
Ямбол
13:07 | сряда, 24 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииНаско Стефанов с Отворено писмо до гражданите

Наско Стефанов с Отворено писмо до гражданите

nasko-stefanov-2Председателят на Общински съвет Ямбол Наско Стефанов разпространи Отворено писмо по повод проекта за парковете. Поместваме го без редакторска намеса.

„Отправяме това писмо към всички участници в „Подписка против отказа на Общински съвет – Ямбол да приеме решение за използване на инструмента на държавна политика за регионално развитие – ФЛАГ при изпълнението на проекта за Градски парк и парк Боровец гр. Ямбол, община Ямбол, област Ямбол”. Аз и моите колеги в Общински съвет – Ямбол сме убедени, че ефективното местно самоуправление трябва да се основава на принципите за публичност, прозрачност, откритост и демократичност, гарантиращи правото на всеки гражданин да изрази свободно своята позиция по важни за общината въпроси. В тази връзка сме длъжни да Ви информираме, че НЯМА отказ на Общински съвет – Ямбол да приеме решение за кредит от програма ФЛАГ за реализацията на „Интегриран проект за устойчиво подобряване на градската среда и зоните за отдих в община Ямбол”. Напротив! Общински съвет – Ямбол подкрепя от самото начало гражданската инициатива за възстановяване на емблематичните за града Градски парк и парк Боровец.

Договорът с ОП „Регионално развитие” бе подписан въз основа на решение на Общински съвет – Ямбол от 28-мо заседание от 4.12.2009 г. Община Ямбол да кандидатства за финансиране за възстановяване на парковете. Със същото решение ОбС – Ямбол пое ангажимент 5 % от стойността на проекта /206 400 лв./ да бъдат осигурени от собствените средства на общината /местни данъци и такси, приходи от общинско имущество/.

Хонорари на общински служители, включени в екипа за управление на проекта за парковете:
12 480 лв. за ръководител проект – Иван Кърцъков /зам.-кмет на община Ямбол/
6 930 лв. за счетоводител – Диана Тодорова /старши счетоводител в Община Ямбол/
9 403 лв. за технически асистент – Красимира Петрова /главен специалист в Община Ямбол/
3 040 лв. за експерт “Обществени поръчки” – Мариана Петрова /старши юрисконсулт в Община Ямбол/
2 970 лв. за експерт “Връзки с обществеността” – Красимир Костов /главен специалист в отдел “Връзки с обществеността” в Община Ямбол/

По този проект общината отделно плаща на частни фирми за изработката на документацията по ЗОП и за подготовка на всичко, което трябва да прави експерт “ВО”.
На 10 ноември 2010 г. с докладна записка кметът на община Ямбол поиска от Общински съвет – Ямбол да разреши поемането на общински дълг в размер до 2 млн.лв. от фонд ФЛАГ с мотив да се осигури „временен недостиг на средства” по проекта. На 21. 03. 2011 г. в 17 часа кметът на общината внесе в ОбС – Ямбол допълнение към искането по кредита за проекта, като коригира сумата от 2 млн.лв. на 1,5 млн.лв.
През това време общинските съветници няколкократно отправяха искания, включително и с решения на заседания, да им бъдат предоставени всички документи по проекта с цел вземането на целесъобразно решение за поемане на поредния кредит от общината.
Договорът с ОП „Регионално развитие”, самата проектна документация, както и справка за задълженията на общината по други кредити, бяха представени на Общински съвет – Ямбол едва на 19 април 2011 г., след изрично мое писмено искане, в качеството ми на председател на ОбС, до кмета на общината. От тези документи става ясно, че община Ямбол има право да получи авансово плащане в размер на 20 % /782 998,87 лв./, след като представи копие на подписан договор с изпълнител на строително-ремонтните работи. До момента в ОбС – Ямбол няма информация и не е представена заповед или договор с избран изпълнител на строително-монтажните работи в парковете, въпреки, че процедурата за избор стартира на 18 януари 2011 г., а офертите на участниците бяха отворени на 01.03.2011 г. От сайта на Комисията за защита на конкуренцията научихме, че един от участниците оспорва резултатите от конкурса. Производството е образувано срещу община Ямбол на 13 май 2011 г., което на практика блокира сключване на договор с изпълнителя. Според проектната документация, за ремонта на парковете са предвидени около 3 млн.лв. По неофициална информация, договорената стойност на конкурса е около 2,5 млн.лв. В проектодоговора с фирмата-изпълнител се предвижда „авансово плащане в размер на 10 % от стойността на договора, или 3 пъти по-малко, отколкото общината ще получи като аванс от финансиращия орган. За какво и как ще се използват останалите средства – не е ясно. Тоест, общината би могла да започне строителните работи и без да тегли кредит по ФЛАГ, който ще я задължи допълнително с лихви в размер над 60 хил.лв. Или, ако се наложи да се тегли кредит, то той би трябвало да е в по-малък размер.

Задължения на общината до момента по кредити:
2 553 195 евро към SG експрес банк
500 000 лв. към фонд ФЛАГ
Внесени искания за кредити в ОбС от кмета на общината
1,5 млн. лв. към фонд ФЛАГ за парковете
11,5 млн.лв. за ГПСОВ /Воден цикъл/
2,8 млн.лв. за регионално депо за отпадъци
Освен това искане, кметът е внесъл в ОбС и още две искания за кредити за Водния цикъл и Регионалното депо за отпадъци. Ако удовлетворим исканията му, при оптимистични прогнози в края на мандата /октомври 2011 г./ общината ще е задлъжняла към кредитни институции с около 20 млн.лв.

Общински съвет—Ямбол счита, че поемането на такива кредити трябва да става след широко публично обсъждане. Припомняме ви, че с кредита от SG експрес банк беше разплатен водопровода на ул. „Граф Игнатиев” и „Генерал Заимов”, заради който срещу кмета на общината се води дело за нанесени вреди на града за над 2 млн.лв.
Община Ямбол все още не е получила и очакваните 800 000 лв. от програма ФАР за ремонта на улици в ромския квартал и вместо с европейски пари, тези ремонти бяха разплатени с парите на ямболските данъкоплатци. По този проект Окръжна прокуратура също е образувала досъдебно производство.За последните 4 години Общински съвет – Ямбол не е спрял нито един проект на общинската администрация по различни програми, внесен в съответните срокове. Нямаме и намерение да го правим, защото става въпрос за благоустрояването на нашия град. Но искаме това да става при пълна прозрачност за всички граждани и при целесъобразно изразходване на средствата. Това беше в основата и на решението на Общински съвет – Ямбол да се намалят такса смет и данък за недвижими имоти, въпреки желанието на кмета на общината техния размер да се запази. Констатациите на Общинския съвет за нанесени щети на гражданите при събирането и разходването на парите от такса смет бяха потвърдени и от Агенцията за държавна финансова инспекция, както и от Окръжна прокуратура – Ямбол.
Целесъобразното изразходване на средства и становищата на гражданите за благоустрояване на града, бяха мотивите на Общински съвет – Ямбол да допълни предложението на кмета на град Ямбол за строителната програма през 2011 г. с включването на още улици за ремонт, изграждане и ремонт на спортни обекти и други. Към 1 януари 2011 г. по сметките на общината за строителство бяха налични 1 680 000 лв. Контролът по тези дейности обаче би следвало да се упражнява както от общинските съветници, така и от самите граждани. Предвид Вашата активна гражданска позиция, отправям молба да следите за изпълнението на ремонтните дейности по гласуваните от Общински съвет – Ямбол обекти и да ни сигнализирате за тяхното своевременно извършване или забавяне. Всеки гражданин има право да се запознае с внесените в ОбС материали и взетите решения в стая 202 на община Ямбол. Решенията са публикувани и на сайта на общината http://www.obshtinayambol.org в раздела “Общински съвет”.
С благодарност за Вашата съпричастност към проблемите на Ямбол.

Наско Стефанов, Председател на Общински съвет – Ямбол

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
33.1 ° C
33.1 °
32.8 °
27 %
2.1kmh
40 %
ср
36 °
чт
25 °
пт
29 °
сб
34 °
нд
36 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се