33.1 C
Ямбол
14:07 | сряда, 24 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol

Обещания

delnik-t_angelovМнозина не са забравили обещанието на министър Дянков да намали ДДС върху лекарствата до края на мандата на ГЕРБ. И няма как да го забравят, защото в нашата страна ДДС върху лекарствата е с най-високи стойности. Не случайно мнозина българи си ги поръчват в чужбина – излиза им по-евтино. Явно там са по-малко спекулантите, но и ДДС за лекарствата в Европейския съюз е само 5-6 процента. В Литва, Чехия, Естония и Латвия е 5 процента. В Полша е 7 процента, а в Румъния е дори 9 процента или почти два пъти повече от обичайното в Европа. България е далеч от европейските стандарти – ДДС за лекарствата е с 4 пъти по-голяма разлика от средните норми.

Затова да не се чудим защо тук смъртността е толкова голяма. И този печален факт няма да се промени, докато Дянков не си изпълни обещанието, дадено в началото на мандата. Ето, мандатът на ГЕРБ се преполови – време е да напомним за все още неизпълнените обещания.
Не е случаен фактът, че редица български пациентски организации заявяват, че ще се борят ДДС за лекарствата да стане 16 процента, колкото е обещал Дянков. Според някои – защо не дори 12 процента. Но не са ли твърде скромни претенциите на пациентските организации и не сме ли твърде големи песимисти ние, българите, че си поставяме като цел ДДС в България да стане три пъти по-голямо от средноевропейското, а най-големите оптимисти искат то да е два пъти по-голямо. Все пак да не забравяме, че живеем в Европа, където има реална социална политика в тази сфера. Ако българите искат не само формално да се водят членове на Европейския съюз, трябва да започнат да се чувстват като европейци. Време е да спрем да се правим, че живеем сякаш на някаква друга планета…

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
33.1 ° C
33.1 °
32.8 °
27 %
2.1kmh
40 %
ср
36 °
чт
25 °
пт
29 °
сб
34 °
нд
36 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се