12.1 C
Ямбол
12:04 | вторник, 23 април, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболСуматохаОДК и ОУ "Йордан Йовков" приключиха съвместен проект

ОДК и ОУ „Йордан Йовков“ приключиха съвместен проект

odk-proekt1Приключи проект „Красотата на природата създава приятелства“, изпълняван от Общински детски комплекс-Ямбол, в партньорство с Основно училище „Йордан Йовков“. Проектът беше финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства-София. Участници бяха деца от 10 до 14 години, от клубовете на Детския комплекс и ямболските училища. В продължение на 5 месеца те участваха в разнообразни прояви, свързани с опознаване, опазване и съхраняване на природното богатство и формиране на екологични компетенции.


Проектът започна през месец март със залесителна акция в двора на ОДК. С общи усилия ученици, родители и учители засадиха растения и оформиха дендрариум.
odk-proekt2През пролетната ваканция 20 деца от клубовете в Детския комплекс и 20 от училище „Йордан Йовков“ участваха в обучителен лагер в местността „Бакаджиците“ край Ямбол. По време на обученията учениците изучаваха растителните и животински видове в ямболския край, правиха снимки на растителни видове в местността, изработиха уникални неща от природни материали. Преобладаваха практическите занимания, в които момичетата и момчетата работиха заедно. Свободното от учебни занимания време лагерниците използваха за походи и разходки, спортни игри и занимания сред природата.
През месец май момичетата и момчетата участваха в експедиция до резерват „Долна Топчия“. Водач на групата беше г-н Иван Кафеджиев – специалист от Регионалния инспекторат по околната среда и водите-Стара Загора. При движението по обозначена екопътека, младите природолюбители видяха и заснеха някой от растителните и животинските видове на територията на резервата. Сред тях и представители на флората и фауната, включени в Червената книга на Българи, като блатното кокиче. Голям интерес предизвика най-голямата чаплова колония, състояща се от три вида чапли – сива, нощна и малка бяла чапла. Деца и възрастни наблюдаваха птиците с бинокли и от специалните дървени къщички за наблюдение на птици.
На 13 юни в централните градинки се състоя Детски хепънинг. Природата обедини деца от различни възрасти и училища от града. Ентусиазирани и талантливи момичета и момчета изрисуваха керамични съдове, в които засадиха цветя. По-малките оцветяваха, изрязваха цветя, изработваха украси. Голям интерес сред деца и възрастни предизвика, изработения от Димитър Николов от VІ клас от СОУ „Св. Климент Охридски“, макет на Град на бъдещето. За изготвянето на проекта момчето е използвало отпадъчни материали. Не по-малко интересна и цветна беше изложбата на многобройните снимки, направени от деца, на природни пейзажи и по време на изпълнението на проекта на ОДК. Изложбата беше озаглавена „С усмивка и болка за природата“. След като изложбата беше в Гимназия „В. Левски“, Математическа гимназия, сега изложбата е експонирана в Общински детски комплес-Ямбол.
Целите на проекта бяха да се повиши мотивацията на децата към образование и да се формират у тях природозащитни навици и убеждения и най-вече да се интегрират и сприятелят младите хора, защото красотата на природата наистина създава и утвърждава приятелствата.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
облачно
12.1 ° C
13.3 °
12.1 °
100 %
4.1kmh
100 %
вт
13 °
ср
23 °
чт
20 °
пт
19 °
сб
18 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се