32.1 C
Ямбол
12:06 | сряда, 19 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаСанират панелни сгради с 63 млн. лв. безвъздмездна помощ

Санират панелни сгради с 63 млн. лв. безвъздмездна помощ

panelen-blokСтартира схемата за „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради“, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Схемата се реализира с подкрепата на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът ще се изпълнява на територията на цялата страна, в рамките на 36 градски центрове, информира министър Плевнелиев. Основните насоки за кандидатстване са публикувани на сайта на МРРБ и на Програмата.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 63 млн. лева. „Можем да обявим, че ние стартираме най-изгодната схема, с най-висок грант от 50%, който е договорен с ЕК“, каза още министър Плевнелиев и добави, че предстои мащабна публична кампания за популяризиране на схемата.


Министърът припомни, че по съвместния проект на МРРБ и ПРООН „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“ са реновирани 50 жилищни сгради, „където ние видяхме, че хората инвестират в този тип дейности и получават от 40-60% икономии от сметките“.
Освен безвъзмездните 50% за саниране, от бюджета на Програмата ще се покриват 100% от разходите за проджект мениджмънд за енергийно обследване на сградите, допълни министър Плевнелиев. Така реално ще бъдат предоставени 60-65% от средствата за саниране, каза още министърът. Министър Плевнелиев посочи, че през следващия строителен сезон ще се стартира реалното изпълнение на дейностите по санирането на сградите. От общия бюджет на схемата за саниране 50 млн. лева ще са безвъзмездна помощ на бенефициентите, каза зам.-министър Павлова. С останалите 13 млн. лева ще бъде обявена процедура за подбор на една или няколко банки, които да предоставят нисколихвени кредити на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които нямат собствен ресурс да допълнят 50-процентното съфинансиране от тяхна страна или ще дават гаранции за кредити пред друга банка, обясни още тя. До края на годината ще бъде готова методологията и начинът, по който ще се предоставя безвъзмездната помощ за саниране. Конструктивното обследване също ще се поеме като разход от Програмата, каза зам.-министър Екатерина Захариева. За саниране ще може да кандидатстват не само цели блокове, но и отделни входове. Всеки собственик трябва да внесе аванс от 500 лв. с подаването на документите като гаранция, че няма да се откаже безпричинно от проекта. Ако се окаже, че сградата не е конструктивно здрава и не може да се санира с европейски средства, тези суми ще се приспаднат от енергийния одит и той ще се предостави на собствениците, защото той е част от задължителните технически паспорти на сградите. По Програмата могат да кандидатстват всички панелни и ЕПК блокове. За новите сгради това няма да е възможно, защото те трябва да отговарят на изискванията за енергийна ефективност според нормативните промени от 2000 г.
От саниране се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2,7 млн.българи или общо около 720 000 апартамента.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно ясно
32.1 ° C
33.9 °
32.1 °
29 %
3.1kmh
20 %
ср
33 °
чт
34 °
пт
31 °
сб
32 °
нд
33 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се