18.9 C
Ямбол
07:06 | неделя, 16 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоКоментариНе четете правилния Маркс, господа!

Не четете правилния Маркс, господа!

hr-karastoianovКакто е тръгнало, скоро всичките тия пожари, катастрофи и дерайлирания на влакови композиции ще престанат да бъдат новини като за първите страници на вестниците. Просто по светещите табла на гарите освен „Заминаващи“, „Пристигащи“ и „Закъснение“ вече ще пише и „Пламнали“.
Както и да е.
Сега по-важното е да се вдигнат цените на билетите. Транспортният министър вика, че то щяло да е с пет процента, но май не е точно така, защото според онова, което се писа, за дългите дестинации процентите ще са десет, за кратките -пет, та едно връз друго излизат повече от обещаните пет. Нейсе, важното е работа да се върши.
А пък поскъпнат ли билетите — край! Влаковете няма да закъсняват, ще станат чисти като в Европа и въобще ще настъпи такова луксозно пътуване, че на никой няма и през ум да му мине да се качва на кола, ав-
А пък покрай нестихващия интерес към опосумските любовни мъки и неволи има сериозна опасност да пропуснем онуй, което е казал министър Симеон Игнатов.
„Около 200 000 български емигранти, по неофициални данни, са започнали да се движат към България“, е съобщил министърът на образованието, младежта и науката, цитиран от БТА.
Целият настръхнах, като го прочетох това нещо! Двеста хиляди – страшна работа! Епос! „Война и мир“, „Под игото“ и Илиадата на куп!…
И всичкото туй нещо се движи! Не се казва как точно се движи, обаче аз веднага си представих Аспаруховата орда. Или групата армии „Център“ през юни четирсет и първа!… Или Коалицията на желаещите през две и трета, която се движи през пясъците на Ирак право към Багдад!…
Не се казва с какво се движат, но едва ли със самолети. Сигурно става въпрос за кервани от автобуси, камиони, трактори, кон-
тобус или аероплан.
Абсолютно! Смятайте го за проверено! Нали след като забраниха тотално пушенето и пожарите отведнаж спряха – не сте ли го забелязали?
Едно време Маркс бил казал, че политиката е изкуството да търсиш проблеми, да ги намираш навсякъде, да им поставяш грешна диагноза и да приложиш погрешните илачи.
Верно, тоя Маркс не е оня Маркс – тоя е Гручо, оня е Карл – но по-интересното е друго: излиза, че онова, което е казал този човек за политиката, напълно се отнася и за управлението на една железница.
Стига само да е в наши дни и железницата да е българска.
ски талиги и магарешки каручки. Авангард, основни сили, ариергард и обоз! А отзад – амбулантните търговци и курвите, като в „Майка Кураж“ на Бертолд Брехт! Облаците скриват слънцето и отдето минат керваните -трева не никне…
Двеста хиляди… Хм, че то туй излиза четири пъти повече, отколкото е в момента цялата българска армия! Верно, министърът не казва откъде знае точният брой на целия този народ, който се движи към българските граници; вероятно имаме съгледвачи от външното разузнаване, тройно завербувани шпиони или най-малкото внедрени информатори, сиреч доносници. Няма значение. Отдето и да са му цифрите -все са верни. Български министър и да го убиеш – неточни цифри няма да изнесе!
Разбира се, това е по неофициални данни.
Неофициални, понеже не ги е казал Бойко Борисов.
Е, като ги каже и той – стават официални. Въобще, това ново съобщение на министъра ми напомни как завели Марк Твен на опера в Миланската скала и как накрая като го попитали дали му е харесало, той отговорил:
„Е ПО-СТРАШНО НЕЩО НЕ СЪМ ЧУВАЛ, ОТКАКТО ИЗГОРЯ СИРОПИТАЛИЩЕТО!“

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
18.9 ° C
18.9 °
18.9 °
75 %
0.2kmh
0 %
нд
29 °
пн
32 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се