32.1 C
Ямбол
13:06 | сряда, 19 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаПети сме по застаряване в света

Пети сме по застаряване в света

stari-hora-skameika100 души, които се пенсионират се заместват от 70 младежи, които започват работа
България е на пето място по темп на застаряване на населението в света. У нас демографската криза е най-голяма, в сравнение с останалите европейски държави. За причините и последствията от това разказва Марина Евгениева.
Застаряването води до увеличаване на броя на пенсионерите и до намаляване на броя на хората в трудоспособна възраст. Най-засегнати от това са областите Видин, Габрово, Монтана и Перник. Данните сочат още, че 100 души, които се пенсионират се заместват от 70 младежи, които започват работа. Докато само преди 20 години съотношението е било 100 пенсионери към 124 започващи работа. У нас остава ниска раждаемостта и високата обща смъртност, ниска е и средната продължителност на живота.
Малкото раждания и високата смъртност у нас се съчетават с по-ниската продължителност на живота. Докато при мъжете в други държави тя е средно 76 години, в България е 70, при жените е 77 години, спрямо 82 в останалите страни. Проблем за България е и емиграцията.
„Младите все пак гледат по-добри доходи и бягат навън, а тук остават вече работещи на средна възраст, които вече са ги налегнали годинките и болести, естествено. Затова не предприемат излизане навън“, смята зеленчукопроизводителят Дияна Любенова.
„Над 30% дял на възрастното население в едно общество вече поставя на изпитание системите за социална сигурност. Става дума за пенсионната система, системата за здравеопазване, системата за социални грижи. Това за в бъдеще ще постави на изпитание публичните финанси“, обяснява Емилия Войнова от Министерство на труда и социалната политика.
Застаряването е световна тенденция. Процесът обаче тече най-бързо в Европа. Възможен вариант за противодействие е стимулиране на раждаемостта, като например по-гъвкаво работно време за младите семейства./БЛИЦ

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно ясно
32.1 ° C
33.9 °
32.1 °
29 %
3.1kmh
20 %
ср
33 °
чт
34 °
пт
31 °
сб
32 °
нд
33 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се