29.1 C
Ямбол
23:07 | понеделник, 15 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоКоментариСметките: с кръчмар и без кръчмар

Сметките: с кръчмар и без кръчмар

hr-karastoianovЕ, вече се знае капо колко така не ни струват предстоящите през октомври избори. Правителството реши, че ще ни излязат на 35 000 000 лева. Направо евташ, особено ако се има предвид, че един самальот F-18 големият бял брат ни го шитка по 231 250 000 долара или 319 125 000 bulgarian leva парчето.
Трийсет и пет милиона.
Е, щом така казват…
Готино е да се види за какво отиват тия трийсет и пет милиона. В план – сметката за изборите най-голямото перо – 18,5 милиона лева – отиват за възнагражденията на членовете на общинските и секционните избирателни комисии и Специалисти, тоест – да се радват на труда си хората.
На труда си ще се радват и в ЦИК, разбира се: за радостта им са предвидени един милион лева…


В зависимост от своите задължения по провеждането на изборите, няколко ведомства също ще се порадват. Министерството на регионалното развитие ще се порадва, Министерството на външните работи също, както отбранителното министерство, образователното и Сметната палата… Всичките те ще получат за радостта си общо 1 544 000 лева! С тия пари ще да се финансира подготовката и отпечатването на избирателните списъци, осигуряване гласуването в чужбина, в това число и на българските военни контингенти на мисии, организирането на изборни места в държавните училища и прочие, и така нататък, и не знам си какво си…
А Министерството на вътрешните работи ще се радва срещу 4 милиона!
Явно много яко ще се радват там, но то вече си се подразбира при сегашното физкултурно правителство…
Обработката на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите ще струва на бюджета 2 милиона, логистичното осигуряване на изборния процес от централната, областните и общинските администрации – 6 896 000 лева. Нямам представа какво значи „логистично осигуряване“, но очевидно е нещо много важно, щом ще ни излезе към седем милиона лева. За сравнение -разяснителната кампания на ЦИК за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване – 200 000 лева; дето се вика, малко, но от сърце.
Няма да се заяждам, разбира се, но ще припомня само, че в началото на юли финансовият министър Симеон Дянков обяви вчера, че изборите за президент и за местна власт ще струват 26 милиона лева че и не се предвижда увеличение на разходите на ведомствата, ангажирани с провеждането им. Тогава той каза, че чрез обединението на двата вота ще се спестят около 8 милиона лева. Защото според него предишните избори според него са стрували 16 милиона едните и 18 лева другите… Общо 34 милиона, откъдето човекът вади и икономията от 8 милиона.
(Сега, отделен е въпросът, че Дянков по това време е оправял финансите на други страни и народи и затуй не знае, че местните избори през 2007 година ни излязоха 18,5 милиона, (с едно последвало оскъпяване от 700 000 лева), а за президентските през 2001 година тройната, коалиция (си) гласува 22 милиона лева.)
„Засега не е предвидено да се увеличават парите за охрана, които се дават на МВР и за заплащане на секционните избирателни комисии“ – каза още той (тогава де!)…
От 1 юли до 3 август предвидените от Дянков 26 милиона вече са станали 35 милиона…
Но то през лятото все така става – цените скачат, майката си трака изобщо…
Както и да е.
Значи, последно 35 милиона и си стискаме ръцете, нали така! Много – малко – толкоз!
Това е само държавният масраф, разбира се!
Да видим сега как стои въпросът с другите харчове, без които никак не можем по време на избори.
Почваме с купуването на гласове…
На общинските избори през 2007 година са били извадени 200 милиона лева за въпросния шопинг. Това го каза годишният доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ през 2008… Държавният департамент, естествено, всичко знае.
Какво следва…
„Очакват ни може би най-тежките избори, които съвременна България е виждала…“ – тъй рече Сергей Станишев пред членовете и симпатизантите на левицата на традиционния събор на връх Бузлуджа. И уточни, че „срещу кандидатите на левицата в предстоящите местни и президентски избори ще бъдат хвърлени милиони левове!…“
А той знае най-добре какво се хвърля и колко се хвърля. И се предполага, че на удара следва да се отвърне с удар, тоест на милионите – с милиони.
Обаче, дами и господа, всичките тези милиони за купуване на гласове и медии няма да излязат от нашия джоб! В никакъв случай!
Тези пари ще ни ги даде американският президент!
Ще ги раздава лично неговото превъзходителство посланик Уорлик срещу разходен касов ордер.
Или масрафът на всичките онези партии, политически сдружения, коалиции, инициативни комитети и отделни молекули, наречени независими кандидати.
Те, както е известно, ще финансират участието си в изборите чрез лични средства и чрез дарения.
Нито личните им средства, нито даренията на разните му там физически лица няма да тежат на джоба на данъкоплатеца, който през октомври за малко ще се превърне и в горд избирател.
Всички пари за кандидатите за славата ще дойдат от Европейския съюз, Международния валутен фонд, Европейската банка за възстановяване и развитие и главно от Световната банка, понеже там имаме един наш човек.
Партиите, коалициите и независимите смелчаци ще защитават проекти и после ще получават парите си по линията на различни програми, подкрепящи говедовъдството.
Ето така изборите тази година ще ни излязат точно 35 милиона лева – нито стотинка повече!

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
29.1 ° C
29.1 °
29.1 °
28 %
3.1kmh
0 %
пн
29 °
вт
39 °
ср
41 °
чт
40 °
пт
40 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се