24.1 C
Ямбол
23:06 | вторник, 25 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаУчителите – най-търсени на пазара сега

Учителите – най-търсени на пазара сега

uchitelkaПрез тази година стана нещо необичайно. След четири класирания СУ „Климент Охридски“ остана с най-малко 200 незаети места по различни специалности, показват публикуваните окончателни списъци. При това пренебрегнатите специалности са търсени на пазара на труда според данни на Агенция по заетостта.
През август се наблюдава обичайното нарастване спрямо юли на търсенето на работна сила в бюрата по труда на първичния пазар, свързано със стартирането на учебната година.
Обявени са 11 021 работни места, с 1874 повече от юли. Частният сектор е заявил 6 206 места. През август най-много свободни работни места в бюрата по труда са обявени от преработващата промишленост, търговията, за административни и спомагателни дейности и за образованието, като за последното местата са нараснали 2.6 пъти.

В професионален разрез, като най-търсени през месец август в бюрата по труда се очертават работните места за преподаватели в начални, основни и средни училища, във ВУЗ, помощник-директори, учители в специални детски градини и училища и др. (над 2 400 места).
В същото време Софийският университет, както стана ясно, обяви четвърто класиране, защото 629 места останаха незаети. Сред тях 20 в Педагогическия факултет и още 33 във Факултета по начална и предучилищна педагогика. През 2012 г. педагогическите специалности ще получават допълнително финансиране заради нуждата от учители, съобщи при откриването на академичната година в Софийския университет министърът на образованието Сергей Игнатов. Тази година за първи път правителството отпусна 10 млн. лева за финансови бонуси за университетите с рейтингови специалности като университетите, класирани на първо или второ място по дадено професионално направление, получиха между между 5% и 10% над бюджетната си субсидия. Бонуси получиха и техническите специалности заради нуждата от инженерни кадри.
Сравнително слабо през месеца в бюрата по труда е търсенето на персонал в сферата на информационните технологии (едва 125 места).
Впрочем не само най-престижният български университет обяви няколко класирания, за да попълни местата си. Същото направи и Техническият университет в София при това рейтингът на специалностите показва, че дипломираните от техническите университети си намират най-бързо и добре платена работа.
Какви места има на пазара още?
Тази есен са обявени много свободни места за работници в производството на текстил и облекло – шивачи, машинни оператори в шивашкото и текстилното производство и др. (над 1 000 места); за работници в преработващата промишленост и в обработващата промишленост за ръчни операции (около 820 места), по данни на Агенцията по заетостта.
Не се наблюдава почти никаква промяна в предлагането на работни места за продавачи в магазини, на сергии и пазари и демонстратори (около 490 места). Има търсене и за работници в селското, горското и ловното стопанство – градинари, растениевъди, горски работници, животновъди, производители на смесена продукция, земеделски работници (460 места), както и за неквалифицирани работници (над 400 места).
Търсят се за работници в строителството – общи работници, работници по довършителни работи и др. (над 360 места). Същото се отнася и за местата за персонал в хотели и ресторанти (над 330 места), на работници в добивната промишленост – миньори, бомбаджии, работници, добиващи минерали, оператори в дърводобива и др. (320 места). Сравнително слабо през месеца в бюрата по труда е търсенето на здравни работници – лекари, медицински сестри и др. (над 150 места).
Като цяло и през тази есен се потвърждава това, което е тенденция от няколко години – разминаване между обучението във ВУЗ-вете като специалности и реалните нужди на пазара на труда. EconomyNews.bg ще търси причините за тази тенденция – демографски срив, образование в чужбина, нежелание за образование или други причини оставиха празни банки в университетите тази година./economynews.bg

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
24.1 ° C
24.1 °
22.8 °
60 %
4.1kmh
40 %
вт
24 °
ср
33 °
чт
32 °
пт
33 °
сб
34 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се