19.2 C
Ямбол
20:04 | петък, 12 април, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаБългария е на последно място в ЕС по производителност на труда

България е на последно място в ЕС по производителност на труда

rabota-cehБългария е на последно място в Европейския съюз по производителност на труда. Това сочи доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на отделните държави – членки. Производителността е приоритет за ЕС и ключов фактор за икономическото му възстановяване, припомни комисарят по индустрията и предприемачеството Антонио Таяни и призова за структурни реформи в тази посока. Производителността на труда у нас е близо 3 пъти по-ниска от средната в Евросъюза и около 7 пъти под тази в Ирландия , която води класацията. Следват я Холандия, Австрия, Финландия и Австрия, а преди нашата страна, в дъното на таблицата, са Латвия, Румъния и Литва. 
Данните за производителността на човек, зает в промишленото производство в отделните държави са изчислени на база брутна добавена стойност. В доклада има и преглед на ключови елементи от бизнес средата в 27-те. За България е записано, че е изправена пред сериозни предизвикателства като намаляване на бюрократичните процедури, насърчаване на иновациите, подобряване на енергийната ефективност и развитие на пътна инфраструктура.
За справянето с тези проблеми е особено важно усвояването на еврофондовете, което остава драматично ниско, пише още в документа. Според него, иновативните компании у нас са едва 30 % – значително под средния процент за Евросъюза, като делът им е по-малък само в Литва, Унгария, Полша и Латвия. По друг показател доколко благоприятна за бизнес е регулаторната рамка в отделните държави, България е на средното за ЕС ниво. /БГНЕС

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно облачно
19.2 ° C
19.2 °
19.2 °
69 %
3.8kmh
75 %
пт
20 °
сб
22 °
нд
25 °
пн
27 °
вт
26 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се