23.1 C
Ямбол
18:07 | четвъртък, 25 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоНовиниМариета Сивкова пред в. "Труд": Заедно ще възродим града

Мариета Сивкова пред в. „Труд“: Заедно ще възродим града

marieta_1_str-300С кандидата на БСП за кмет на Ямбол разговаря Катя Динева. Предлагаме ви пълния текст на интервюто:

– Г-жо Сивкова, кандидатирате се за кмет в район, в който предишните кметове са особено скандални, имам предвид кметовете на Сливен и Ямбол с техните съдебни дела и присъди, със спрените им европейски фондове. От къде имате смелост?
– Действително в Ямбол и Сливен ситуацията е доста скандална. Досегашният кмет на Ямбол Георги Славов успя в навечерието на предизборната кампания да произведе огромен граждански скандал, изсичайки 300 стари дървета в нашия уникален лонгозен парк, за да строи паркинги. Гражданите на Ямбол спонтанно се възмутиха и една седмица протестираха. Изкопаха една от централните улици и направиха нови настилки без да се обнови техническата инфраструктура под улицата. Вместо със същите пари да се обновят асфалтът и тротоарите поне на няколко улици в кварталите, които сега са в бедствено положение. Има много такива примери, просто е тъжно да се говори.

Вие като жена трябва да се преборите в доста тежка ситуация. Ще можете ли?
– Моето самочувствие, че мога да се справя идва от 16 годишната ми работа в общинска администрация, 4 години като зам. кмет на съседната община „Тунджа”. 16 години в най-тежкия сектор на строителство и благоустройство, публични търгове и обществени поръчки, управление на европроекти – при това без скандали. Успяхме община „Тунджа” да стане осма в България по усвояване на пари от еврофондове, мога и имам лична амбиция за 4 години Ямбол да бъде изведен до подобно високо равнище. От това ще имат полза всички ямболци, така се привличат инвестиции и съживява икономика, така образованите хора и специалистите в Ямбол ще имат добра работа тук и ще остават в Ямбол. Срамно е, Ямбол, който е регионален център и вместо да е лидер в цялата област, да изостава спрямо съседните общини.
Нямам проблем, че съм жена, а ще се занимавам с власт и политика. Мисля, че по принцип българската политика има нужда от повече жени. Ние сме по-умерени и благоразумни, по-трудно изпадаме в крайности. В кметската работа човек всеки ден се занимава с безброй „дреболии”, а в това жените някак са по внимателни.

– Успяхте ли да подредите приоритетите си и дали те звучат убедително пред ямболци?
– Аз и моят екип работихме внимателно върху управленската програма. Откроихме 22 основни проекта, които искаме да реализираме за 4 години, за съживяване на чудесната ни река Тунджа и нашия парк, за възраждане на няколко наши важни културни институции, за активизиране на бизнес зони, чрез които да привличаме инвестиции и за цялостното благоустрояване на града като сигурно и удобно място за живеене. В програмата си откроих 5 основни приоритета, ясно декларирах, че искаме решително и категорично да обърнем посоката: от западане и опустяване на града към неговото възраждане, към връщане достойнството на ямболци и усмивките в ямболските семейства и домове. Програмата ни е конкретна и ясна, освен това е честна. Не обещаваме неща, за които нямаме яснота дали могат да бъдат завършени, от къде може да се осигури финансиране, имаме ли хора в Ямбол, които да го направят. Думата демагогия не е моя дума. В цялата си предизборна кампания аз застанах с открито лице пред ямболци, всеки ден провеждам по няколко квартални и други срещи с граждани.

– Впечатляваща е подкрепата, която получавате. Не само от Ивайло Калфин, Стефан Данаилов и Сергей Станишев, от български евродепутати, но и от Брюксел в лицето на Зита Гурмай, както и от много знакови личности в културния живот като Митко Щерев. Ще оправдаете ли техните очаквания?
– За мен бе особена чест, че личност като Митко Щерев се включи в моя комитет за подкрепа и подари на ямболци един свой прекрасен концерт. Така направи и Стефан Данаилов, който подари на ямболци театралния спектакъл „Чичовци”. Залите бяха препълнени. Очевидно ямболци са жадни за изкуство и духовност, затова считам за свой дълг да възстановим Младежкия дом като културен център, да модернизираме читалищата и библиотеките, да възстановим нашия театър. Благодарна съм и на всички политици, които ме подкрепиха, защото политиката в полза на хората е колективно дело. Аз обичам да работя в екип, вярвам, че ще мога да работя добре с общинските съветници от всички партийни групи. Това ме прави уверена, че ще успея като следващ кмет на Ямбол.

– Остава седмица до изборите. Как усещате нагласите на избирателите в Ямбол?
– Вече ви казах, че всеки ден имам по няколко срещи в квартали, клубове, професионални общности. Те стават все по оживени и с повече настроение. Хората излизат от състоянието на апатия и отчаяние, виждам надежда посоката да се обърне от западане и посивяване на нашия красив град към неговото възраждане. Искам активно да участвам в такова обръщане на посоката. Много хора от професионалните среди, строители, архитекти, лекари, учители, от сферата на културата идват при мен с конкретни предложения. Виждам, че Ямбол се събужда. Около мен има много млади хора, които виждам как узряват политически и организационно, за да могат не само да очакват, но и самите те да бъдат активна сила в обновлението и възраждането на Ямбол. Аз съм оптимист, тази кампания ме зарежда с енергия още от седмицата след изборите община Ямбол да заработи ефективно за бързото решаване на толкова много проблеми, които са затлачвани с години. Уверена съм, че ще успеем.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
умерен дъжд
23.1 ° C
23.9 °
23.1 °
83 %
1kmh
100 %
чт
22 °
пт
31 °
сб
32 °
нд
36 °
пн
39 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се