22.1 C
Ямбол
01:06 | сряда, 26 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоНовиниСлед градушка идва хубаво време

След градушка идва хубаво време

Nikolay_Penev-1Мариета Сивкова е префектно съчетание на експертност и модерна лява партия

Ямбол – областен център. Какво означава това днес, инж. Николай Пенев?

Ямбол е бил един от най-добре развитите областни центрове в България, мнозина от нас помнят това. Имал е и още има богати ресурси, но в последните години не се управляват ефективно и в полза на общественото благополучие и ето резултата. Няма друг областен град в България без пречиствателна станция и с нерешени основни проблеми в градската канализация. Идете в Каргона сега и ще видите дъждовни локви по метър дълбоки в ниската част. Поддръжката на цялостната градска инфраструктура е занемарена. Е, как да останат младите хора да раждат децата си тук, да живеят тук и да се справят с демографската криза? Сложете към това и един куп социални и икономически  проблеми – безработица, ниско заплащане, неразвити социални услуги. В Ямбол има много история и богата култура, но кой се грижи за паметниците, за културното наследство? Като областен управител искрено съм се радвал на всяка стъпка напред на коя да е от петте ни общини. Учудващо е днес, че Ямбол изостава от съседните общини, в тях се решават реалните проблеми на хората и те напредват, а в Ямбол – се затлачват.

Ямболци изглежда че нямат самочувствие на граждани на областен град?

Как ще имат, като виждате до какво състояние е доведен града.  Не се работи, не се мисли и говори за Ямбол като областен град. Идват избори, имаме 19 кандидат кмета, а само един от тях изглежда разбира, че не се бори просто за кмет на града, а за кмет на областен център – един от 28-те регионални центъра в България. И това е Мариета Сивкова, посочила го е в програмата си, знае, че като работи за възраждането на Ямбол, всъщност работи и за възраждането на ямболската област.

Възраждането на ямболска област изисква взаимодействие между всичките пет общини?

Безспорно да. Днес все по-често общините се разделят на партиен принцип, сътрудничеството се затруднява. И тук е ролята на областния управител – да обедини различните интереси в полза на общото благополучие на хората от региона. По време на моя мандат редовно провеждахме регионални срещи, на които се обсъждаше кой до къде е стигнал, какви са проблемите и кой с какво може да помогне. Дискутирали сме и по здравеопазване и по култура и образование, нищо, че това са приоритети на националната политика – всяка община има ресурс да помага.

В момента три от общините имат кметове от БСП и две – от ГЕРБ. БСП издига жени за Ямбол и Елхово. Вие, като възлов човек в БСП тук, в областта, как виждате изборния резултат?

Познавам БСП като цяло много добре. Чувам пулса на областната организация и смея да твърдя че 90% от членовете познавам персонално. И проблемите на областта не са ми чужди. Убеден съм, че БСП издигна най-добрите, най-подготвени и можещи кандидати. Те знаят как и, сигурен съм, могат да възродят областта.

Мариета Сивкова е кандидатът за Ямбол. Как се отнасяте към нейната кандидатура?

Мариета Сивкова е авторитетна личност в БСП. Говореше се, че е непозната. Не е – тя отдавна работи с нас, с наши кметове вече три мандата в Тунджа, а в последния мандат дори е заместник кмет. Упрек към нея и към нас е, че тя не е член на БСП, а е кандидат кмет на БСП. Да – тя не членува в партията, но й симпатизира и активно работи с нея. Погледнете програмата за управление на Ямбол, която Мариета предлага – в основата й е платформата на БСП, която Мариета е конкретизирала и доразвила съобразно специфичните проблеми и нужди на Ямбол като град и като областен център. БСП не е капсулирана партия, тя не работи само с членовете си, но и със симпатизантите си – така поддържа максимално високо ниво на квалифицираност и експертност. Естествено е да изберем Мариета Сивкова като нашия кандидат, защото тя е най-хармоничното съчетание на експерта с модерната лява партия. Тя е автентичният кандидат на БСП за кмет на Ямбол.

Кандидат президентската двойка на БСП говори за срам, срам, срам в клипа си. Не е ли пресилено?

Попитайте близки и приятели, направете анкета по улиците на Ямбол, разгледайте нашия град. Не, не считам, че е пресилено. Не клип, филм и сериал няма да са достатъчни, за да покажат безхаберието на властта към наода, липсата на отговорна правителствена и на местно ниво – общинска политика за подобряване на живота на хората. Много от нас не само, че се срамуват, но и са възмутени от това управление. Некомпетентност, самодоволство, арогантност, липса на съпричастност към проблемите на хората. Такова е Бойковото управление на България. Същото е и ГошУвото управление на Ямбол. Вярвам, че на 23 октомври Ямбол ще бъде убедителен в желанието си повече да не се срамува, а да има шанса да се гордее.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
22.1 ° C
22.1 °
17.2 °
73 %
3.1kmh
40 %
ср
33 °
чт
32 °
пт
33 °
сб
34 °
нд
26 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се