22.1 C
Ямбол
09:06 | неделя, 16 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииТърговците на зърно свързват касовите си апарати с НАП до края на...

Търговците на зърно свързват касовите си апарати с НАП до края на ноември

jetva-20Регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП най-късно до края на ноември 2011 г. Това гласят промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които бяха обнародвани в Държавен вестник. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.
Производството и търговията със зърнени култури е рисков за ямболски регион бранш, заедно с отрасъл „Строителство“, където най-често са укривани данъци. В рисковите отрасли в резултат на 37 ревизии бяха начислени 3,7 милиона лева задължения.

При специализирана акция инспекторите по приходите извършиха проверка на производители и търговци на зърно от региона , при която бяха инвентаризирани наличните количества и съхранението на новата реколта. Контролните действия, които продължават, целят да се проследят също, наличието на документи за произхода и експорта му. Проверяват се всички счетоводни документи и издадените касови бележки за извършени продажби, както и регистрациите като земеделски производители и по Закона за ДДС.
До 31 август и аптеките и дрогериите, регистрирани по ЗДДС също осигуриха дистанционна връзка с информационната система на НАП. За всички останали срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е краят на март 2012 г. Това на практика удължава крайната дата за свързване с НАП на всички регистрирани по ЗДДС лица, с изключение на търговците на зърно и аптеките.
От сервизните фирми, които модифицират фискални устройства или заменят старите модели с нови, предупреждават, че с наближаване на крайните срокове, времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава, поради струпване на заявките. От НАП напомнят също, че всички разходи по закупуване на нови касови апарати или модифициране на вече съществуващи се зачитат за разход за данъчни цели на търговците.
Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се преправи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство може да се намери в интернет сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
22.1 ° C
25 °
22.1 °
68 %
2.1kmh
0 %
нд
29 °
пн
32 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се