31.1 C
Ямбол
18:06 | понеделник, 24 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоКоментариЯмбол в очите на гостите

Ямбол в очите на гостите

mihail-mirchevТези дни в кварталите по домовете на хората звънят деца (7-8 клас) за да раздават политически листовки на управляващите досега партия и кмет. Това какво е? Никой друг не желае да работи в тяхната кампания? Не знаят, че е забранено ученици да бъдат използвани в политически кампании? Безпомощност след един „успешен мандат“, след който хората в Ямбол имат чувството, че всичко е изоставено, изпокрадено, западащо, погрозняващо?
Горното ни дава повод да си спомним думите на Евлия Челеби отпреди четири века: „Това е един приятен град, с хубав въздух и вкусна вода, с градини и лозя, разположени на една височина и гледащи към Тунджа. От трите страни го е обкръжила Тунджа и само откъм страната на северната звезда има възвишения. Всичките му улици са покрити със старовремски калдъръми от едри камъни, като царски пътища. Има още пет покрити с олово и подобни на крепости здания и един солиден Безистен с четири железни врати. Такъв оживен и украсен безистен в никоя друга страна няма.“
Това всъщност са думи за едно райско кътче – Ямбол преди четири века. Подобни са спомените на поне 70% от ямболци днес за града и неговия живот отпреди 25 години. За съжаление сега царските пътища са улици в центъра, които са разкопани до земя – ремонтират се по някакъв припрян проект. Водата не е вкусна, често спира, чака мащабен и смел проект за така нар. „воден цикъл“. Тунджа опасва града, но не свежа и чиста, а с огърлица от тиня, извива се покрай лонгозна гора с грозно отсечени дървета. Откъде да дойде хубавият въздух на Евлия Челеби, след като паркът вече не диша?
Мръсничко е – боклуците си нямат регионално депо, новата фирма чисти по-зле от предишната. Въпреки многото пари, които общината даваше за осветление, голяма част от кварталите, улиците, парковете тънат в застрашителна тъмнина. Повечето улици и тротоари са в плачевно състояние. Близо до Безистена се издига стъклен градски мол – празна кула, която тъжно очаква активен бизнес и купувачи, за да се напълни с магазини. До ъгъла на мола загрозява един ожулен и наръбен остарял жилищен блок, срам за ямболци. Тази комбинация е символ за досегашната управленска безпомощност и липса на здравословна инициатива на кмета и общината.
Очевидно на града е нужна нова сила, майчина грижа, за да му се вдъхне отново живот и оптимизъм. Нужно е добро управление, загрижено и с мащаб, с вещина и поглед по-надалеч в бъдещето. Градът има нужда и от усмивката на хората – кметът да разговаря с хората ведро и честно, за да се изпълват с жизнерадост очите на семействата, за да могат децата да учат спокойно, за да си казват младите „обичам те“ на възвишенията под северната звезда, за да са спокойни възрастните и достойно да пият кафето си пред отново оживения Безистен.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
31.1 ° C
31.1 °
28.9 °
33 %
5.1kmh
0 %
пн
31 °
вт
35 °
ср
34 °
чт
33 °
пт
34 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се