16.1 C
Ямбол
03:06 | събота, 15 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииНиколай Пенев представи текущите задачи пред Областната управа

Николай Пенев представи текущите задачи пред Областната управа

nik.penevПървата си пресконференция пред ямболските медии даде областният управител Николай Пенев. Пресконференцията имаше за цел да бъдат представени приоритетите в работата на областния управител и общото състояние ръководената от него администрация. „В професионалния си път винаги съм отстоявал принципите на прозрачност, почтеност и отговорност и сега отново няма да им изневеря. На тях ще бъде подчинена както моята работа, така и работата на Областна администрация“, заяви пред журналистите Николай Пенев. С по-значимите дейности, реализирани в предходния мандат и текущите задачи в институцията се е запознал областният управител през първата си работна седмица.

Внимателно е разгледан бюджетът на институцията, който към 31 май 2013 г. е изпълнен на 45%. Съгласно Устройствения правилник, Областна администрация разполага с 32 щатни бройки за служители. „В периода от август 2009 до 31 май 2013 г. са прекратени трудовите отношения на 17 служители, а са назначени 13 нови специалисти. Това говори за сериозно обновяване на състава по неизвестни за мен причини“, коментира областният управител и заяви, че няма да прави политически чистки. „Към момента не съм освободил нито един служител, макар че тепърва ми предстои да се запозная с конкретните дейности и отговорности на всеки“, допълни той. В опровержение на появилите се опасения, областният управител заяви, че работата по проектите, спечелени от Областна администрация по различни програми, ще продължи. В процес на реализация са проект „CB PHOTO FOCUS: Красотата на Ямбол и Одрин през погледа на фотографията“ по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, както и проеките по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за осигуряване на временна заетост на трайно безработни лица. В ход са и процедурите по ЗОП за определяне на изпълнител на проект „Изграждане на предпазни съоръжения по левия бряг на река Тунджа и почистване коритото на реката при село Завой, община Тунджа“. Целите и приоритетите на Областна администрация Ямбол ще бъдат преразгледани, за да има съответсвие с програмата на правителството на Република България в сферата на социалната политика, съживяване на икономиката и укрепване на гражданското и информационно общество. Наред с тях, съгласно задълженията, вменени му по закон, областният управител ще работи активно по управление на държавната собственост; контрол, координация и взаимодействие със звената от изпълнителната власт; както и тясно сътрудничество с кметовете на общини, граждански сдружения и неправителствени организации. Предстоят срещи с всички кметове на обшини от региона с цел да се поднови практиката на постоянно взаимодействие между местна и държавна власт. „Област Ямбол няма как да се развива, ако всички нива на властта не работят в синхрон за решаване на най-наболелите проблеми и реализиране на заплануваните проекти“, убеден е областният управител. Във връзка със задълженията му по взаимодействие, координация и контрол на работата на органите на изпълнителната власт, предстоят и поетапни работни срещи с ръководителите на териториални звена.
Ще бъдат възстановени и редовните срещи на областния управител с гражданите. Първият приемен ден на Николай Пенев е на 2 юли, вторник, от 14 часа.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
16.1 ° C
16.1 °
12.8 °
77 %
5.1kmh
0 %
сб
27 °
нд
29 °
пн
32 °
вт
33 °
ср
29 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се