16.1 C
Ямбол
04:06 | събота, 15 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииЗапочват допълнителна имунизация срещу морбили

Започват допълнителна имунизация срещу морбили

riokozДопълнителни имунизации срещу морбили започват здравните инспекции в няколко области на страната сред които и Ямбол, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Причина за това са регистираните общо 13 случая на заболели в София, Нова Загора и Разград от месец май досега. Огнищата нямат епидемична връзка помежду си, но за да ограничи напълно риска от разпространение на болестта здравното министерство започва допълнителна имунизационна кампания в трите региона. В София случаите са 10 на деца и младежи във възраст от 9 до 21 години, а вирусът е пренесен от Германия.

В Нова Загора, където от морбили са болни 5-месечно бебе и 20-годишен младеж, заразата е влязла от Турция. В Разград регистрираният случай е на дете на две години. Само един от всички заболели е имунизиран някога срещу морбили. Останалите не са се отзовали на задължителните държавни имунизации. От здравното министерство уточняват, че повечето от заболелите са роми. Експертите неведнъж са изтъквали, че ромските махали най-често са начална точка на епидемии заради ниското ниво на имунизиране в тях. Затова и допълнителната имунизационна кампания срещу морбили ще се концентрира първо върху тези места. Имунизации ще се правят и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област, заради тесните връзки между общностите.
Кампанията се осъществява от Регионалните здравни инспекторати и здравните медиатори, които ще помагат за издирването на неимунизирани и хората без личен лекар. В областите Бургас, Сливен и Софийска ще има и мобилни кабинети на РЗИ. Морбили се предава по въздушно-капков път има висока заразност. Шансът инфекцията да се овладее навреме обаче е голям, тъй като около 95% от българите са в обхвата на задължителните ваксини срещу морбили. В периода 2001 – 2009 г. у нас не е регистриран случай на морбили, но след това вирусът е внесен от Германия и бързо се разпространява сред ромите до епидемични нива в цялата страна. Епидемията тогава беше спряна отново с извънредни имунизации на над 180 хиляди души между 13 месеца до 30 години. Оттогава до месец май 2013 г. на територията на страната не са регистрирани нови случаи. В световен мащаб всеки ден около 450 деца умират от морбили. За първото тримесечие на тази година в рамките на ЕС са регистрирани над 6 200 случая на болни, като най-голямата честота е в Уелс и Англия (716 болни), след това в Румъния (446) и в Италия (106). Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция, категорични са от здравното ведомство. За предпазени от заболяването могат да се считат хората, които са получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която е задължителна и част от имунизационния календар на България.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
16.1 ° C
16.1 °
12.8 °
77 %
5.1kmh
0 %
сб
27 °
нд
29 °
пн
32 °
вт
33 °
ср
29 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се