19.1 C
Ямбол
02:06 | събота, 15 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоТунджаНовиниУчилището в Тенево празнува 140 години

Училището в Тенево празнува 140 години

4-tenevoВ истински празник на село Тенево се превърна честването на 140-та годишнина от основаването на Обединено училище „Васил Левски“. За отбелязването му беше избрана светлата дата на рождението на Апостола на българската свобода, чието име носи училището. Две паметни плочи бяха открити в чест на значимата годишнина. Първата е на патрона на училището – Васил Левски, втората –  на дългогодишния директор на учебното заведение Желязко Гърков, който има най-голям принос за модернизирането на сградата, развитието и превръщането на училището в модерен образователен център. 
Гости на празника бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, областният управител на Бургас – родената в Тенево проф. д. н. Мария Нейкова, зам.-кметът на общината Димитър Димитров, секретарят Галина Иванова, кметът на село Тенево Димитър Комитов, общински съветници, кметове на съседни села, бивши и настоящи учители и ученици.
Директорът на учебното заведение Йордан Колев проследи историята му, като акцентира на постигнатото през последните 50 години, когато училището е претърпяло най-бурни трансформации – било е основно, единно средно политехническо училище, средно общообразователно училище с професионална подготовка, основно, а сега обединено училище. Той благодари на всички, които имат принос за честването на годишнината и се преклони пред всеотдайността на всички, свързали името си с училището в село Тенево. Част от официалната церемония беше и връчването на почетни дипломи за принос към историята на училището на бивши учители, сред които беше и съпругата на Желязко Гърков.
„…Огромна чест е, че Вашето училище носи с достойнство святото име на Апостола на свободата Васил Левски и през цялата си 140-годишна история е следвало заветите му, че трябват дела и че от задружните сили на всички зависи успехът“, обърна се в приветственото си слово кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и допълни, че днес осъзнаваме колко усилия са вложили в достойното просветно дело създателите, първите учители, техните последователи и цялата теневска общественост, за да го има училището, да се съхрани през годините и да се развива, затова се прекланяме пред вдъхновението и неуморния им труд.
9-tenevo„Това е училището, което ми даде основата, за да мога да се нарека днес успял човек“, каза в емоционалното си слово проф. д. н. Мария Нейкова. Тя поздрави своите учители, присъстващи на празника, и тези, които вече не са живи, че са я научили да мечтае и не скри, че в основата на нейните успехи дотук са ценностите, които те са възпитали в нея.
Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и директорът на училището Йордан Колев откриха паметната плоча на Васил Левски, на която бяха поднесени венци и цветя. 
Втората плоча – на Желязко Гърков, беше открита от Мария Нейкова и кмета на селото Димитър Комитов.
Поетът Тенко Тенев и поетесата Генка Богданова, която е и автор на текста на химна на училището, споделиха спомени за Желязко Гърков, бивши учители развълнувани също отправиха приветствени думи.
Поздрав за всички присъстващи бяха изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, а докато се виеше финалното хоро, празникът завърши с тържествена заря.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно ясно
19.1 ° C
19.1 °
15.6 °
63 %
5.1kmh
20 %
сб
26 °
нд
29 °
пн
32 °
вт
32 °
ср
24 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се