19.1 C
Ямбол
02:06 | събота, 15 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболАртДитерсдорф, Моцарт и Й.К.Бах в неделно матине на 20 февруари

Дитерсдорф, Моцарт и Й.К.Бах в неделно матине на 20 февруари

07-matineКамерен оркестър „Дианополис“ ще зарадва почитателите на класическата музика в Ямбол с концерт под палката на гост-диригента Иван Стоянов и с участието на солистите Красимира Султанова (цигулка) и проф. д-р Ромео Смилков (пиано). Музикалното матине започва в 11:00 часа на 20 февруари, неделя, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“.


Иван Стоянов не за пръв път гостува в Ямбол. Той поддържа добри отношения на професионално сътрудничество с „Дианополис“, който по покана на диригента откри фестивала „Дни на камерната музика“ в Габрово през месец септември миналата година.
Иван Стоянов е роден на 10 май 1964 година в Габрово. През 1983 година завършва Средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов” в Русе, специалност „Цигулка“, а след това продължава образованието си в Музикалната академия „Панчо Владигеров” – София, където учи дирижиране при проф. Анна Белчева и Димитър Манолов. През 1991 година специализира „Оркестрово дирижиране“ в Академията на Йехуди Менухин „Пиер Дерво” при проф. Константин Буджиано. Участвал е в майсторски курсове на проф. Иля Мусин Русия и Карл Остерайхер Австрия. Иван Стоянов е автор на камерна и театрална музика, създал е и много аранжименти за камерен, симфоничен и духов оркестър. Концертирал е в Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Гърция и Сърбия. Успоредно с работата си като диригент и аранжор, Стоянов участва като цигулар и виолист в различни камерни ансамбли. Музикален директор е на международния фестивал „Дни на камерната музика” в Габрово.
Проф. д-р Ромео Смилков също е познат на ямболската публика с концертите си в Безистена. Той е роден на 7 юли 1960 година в Чирпан. Завършва Държавна музикална академия, сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София при проф. Люба Енчева и проф. Милена Моллова. През 1986 година специализира в майсторски клас на проф. Вера Горностаева. Проф. д-р Ромео Смилков работи в пет музикални институции: Средно музикално училище – Стара Загора, Националната музикална академия – София, Средно музикално училище – Пловдив, Нов български университет – София. Преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив от 2008 година. Проф. д-р Смилков е лауреат на български и международни конкурси. Концертира в България и в 16 страни от Европа и Азия – над 900 концертни изяви (солистични и партниране с камерни и симфонични оркестри). 
През 2016 година поднася на публиката „Рецитал „Клавирни вариации“ от „Виенския период“ (1781-1791 година) на Волфганг Амадеус Моцарт (първо цялостно концертно изпълнение).
Красимира Султанова е концертмайстор и солист на Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. От 2012 до 2020 година е концертмайстор и солист на международния оркестър „Симфониета Дел Арте“. Концертира на престижни сцени и музикални форуми в страната и чужбина.
В програмата на матинето са включени „Симфонии“ на австрийския композитор Карл Дитерсдорф, „Концерт за цигулка и оркестър №2 – ре мажор“ на неговия знаменит сънародник Волфганг Амадеус Моцарт и „Концерт за пиано и оркестър №2 – ре мажор“ на Йохан Кристиан Бах, единадесети и най-малък син на бароковия гений Йохан Себастиан Бах.
Билетите са в продажба от 10 февруари, четвъртък, на касата в Културно-информационен център „Безистен“. Хората, закупили билети за новогодишния концерт на Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол, който трябваше да се състои на 16 януари, имат възможността да ги използват за това музикално събитие без презаверка. Входът е със „зелен сертификат“.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно ясно
19.1 ° C
19.1 °
15.6 °
63 %
5.1kmh
20 %
сб
26 °
нд
29 °
пн
32 °
вт
32 °
ср
24 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се