12.1 C
Ямбол
13:04 | вторник, 23 април, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоРегионБоляровоНедоволство в Болярово за закриването на граничния участък

Недоволство в Болярово за закриването на граничния участък

01granitsa-300Кметът на община Болярово Христо Христов възрази остро срещу решението на министъра на вътрешните работи да бъде закрит местния граничен полицейски участък. Това решение не е съгласувано с ръководството на община Болярово. За него кметът е научил неофициално, вследствие на което веднага е потърсил съдействието на народни представители и от президента. Решението обаче е факт и през юли предстои всички служители на ГПУ-Болярово да бъдат преместени.

Проблемът ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Общинския съвет на 22 юни. Кметът Христов внесе предложение Общински съвет Болярово да приеме декларация против решението на министъра на вътрешните работи за преструктурирането на РДГП – Елхово чрез закриването на Граничен полицейски участък-Болярово.
Граничният полицейски участък беше разкрит през 1998 г. след настояване от страна на местната общност. Община Болярово предостави не само сградния фонд, но и съдействие със средства от общинския бюджет за ремонтирането и оборудването на помещенията, припомни кметът Христо Христов. Охраняваните от ГПУ-Болярово 35,544 км от държавната ни граница съвпадат с южната граница на Община Болярово. Това е близо 24% от цялата дължина на сухоземната граница, охранявана от РДГП-Елхово.
Мотивите за закриване на Граничното полицейско управление в Болярово, което показва високи резултати, както в оперативно-издирвателната работа, така и в превенцията на нелегалната миграция и трафик на хора, са неясни, предвид реалната ситуация и засиления миграционен натиск по българо-турската граница през последните години. Както се посочва и в отчетните доклади на МВР, най-натоварена в миграционно отношение през 2021 година остана българо-турската граница. Предотвратени са 42 168 опита за незаконно влизане в България, което е с над 5 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 г. Само тази година, за периода 01.01.2022-30.04.2022 г. задържани незаконни мигранти на вход на държавната граница България-Турция са 436, от които 323 на зелена граница. Наблюдава се 95,7% увеличение в сравнение със същия период на 2021 г.
Зоната на отговорност на Граничен полицейски участък – Болярово е далеч по-голяма. С тази реформа ще се влоши нивото на сигурност и обществен ред в община Болярово. Засягат се и човешки съдби, включително и свързаните с това трудово-правни взаимоотношения на над 100 служители от ГПУ – Болярово, техните семейства и близки, категоричен е кметът Христо Христов. Вземането на такова решение, без да се има предвид мнението на представителите на местната власт, предизвиква недоволство от страна на населението. Жителите на общината са готови да излязат на протест срещу готвената реформа, а от местната администрация изразяват готовност за предприемане на всички разрешени от закона действия, за да защитят техните интереси.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
облачно
12.1 ° C
13.3 °
12.1 °
100 %
4.1kmh
100 %
вт
13 °
ср
23 °
чт
20 °
пт
19 °
сб
18 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се