23.1 C
Ямбол
18:07 | четвъртък, 25 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоКоментариКакво се крие зад технологията на изкуствения интелект и защо е толкова...

Какво се крие зад технологията на изкуствения интелект и защо е толкова страшна?

open-aiНай-големият дебат през последните месеци – бързото развитие на технологията за изкуствен интелект – раздели света на две. Срещу тези, които смятат, че нейното съществуване ще донесе големи ползи, са тези, които твърдят, че трябва да се предотврати такова бързо развитие. Илон Мъск, един от съоснователите на едно от най-популярните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT, който също провежда изследвания в областта на изкуствения интелект, е един от забележителните сред тези с противоположни мнения. И така, защо изкуственият интелект се превърна в нещо толкова страшно?


Изкуственият интелект се счита за едно от най-великите изобретения в историята на човечеството, което открива широки хоризонти за развитието на технологиите. Тази голяма сила обаче идва и с голяма отговорност. Потенциалното развитие и трансформиращият характер на изкуствения интелект в процеса на неговото развитие могат да дадат възможност за положителна употреба, както и да разкрият възможности за отрицателни резултати.
За тези, които не са част от света на изкуствения интелект или не работят много тясно с него, тази технология носи със себе си възприятия за страх, съмнение и несигурност за бъдещето. Като се има предвид, че „завладяването на човечеството“ е в основата на филмите, в които изкуственият интелект е тема, този страх в по-голямата част от обществото е неизбежен край.
По ирония на съдбата тези уплашени и подозрителни хора са същите, които използват лицево разпознаване, за да отключват телефоните си, проверяват банковите си сметки чрез телефоните си или използват изкуствен интелект всеки ден, за да намерят най-добрия маршрут.
Най-изненадващото обаче е, че през последните дни той се превърна в един от най-големите противници на изкуствения интелект и е един от основателите на идеята за изкуствен интелект, една от най-бързо развиващите се програми за изкуствен интелект в последно време, като заяви: „Един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията е изкуственият интелект.“ Човек, който притежава компания за изкуствен интелект и дори изгражда автономната технология на собствената си автомобилна марка със система за изкуствен интелект… Илон Мъск!
Компанията, разработила ChatGPT, е създадена за първи път през 2015 г. със стъпките, предприети от Илон Мъск и Сам Алтман, а през 2018 г. Мъск напусна партньорството, като прехвърли акциите си в компанията.
В сегашния момент известният милиардер, собственик на Tesla, SpaceX, Twitter и Neurolink, се превърна в име, което предупреждава за опасностите от неограниченото развитие на изкуствения интелект. В една от речите си той дори стигна по-далеч и използва за изкуствения интелект израза „По-опасен от ядрените бойни глави“.
И така, каква е мисълта зад тези изречения на Мъск? Подчертава се, че причината за промяната в дискурса на човека, основал компанията Neurolink, която има за цел да снабди хората с чип, управляван от изкуствен интелект, като се намеси в мозъците им, е, че организацията им изостава пред бързо развиващите се системи като ChatGPT и че има желание да управлява възприятието за тях, докато се опитва да ги настигне.
Страхът е заучено поведение и ние можем да се превърнем в най-големия си враг, когато се сблъскаме с преодоляването му. С напредването на технологиите продължителността на вниманието ни намалява. Започнахме да предпочитаме по-кратки и по-бързи пътища за учене. Тъй като достъпът до тях стана по-лесен, нивото ни на толерантност и търпение намаля.
Трябва да излезем от зоната си на комфорт, тъй като усилията, необходими за намиране и разбиране на качествена информация, надвишават ползите от лесно получената наготово информация.
Тази липса на усилия води и до липса на учене. Това в крайна сметка се съчетава с липса на контрол върху самата концепция или личните знания. Ако нещо остава непознато за нас или е извън нашия контрол, ние се страхуваме от него.
Ето някои примери за тази несигурност и бъдещи страхове…
Причина 1: Непълно разбиране на работещата технология;
Неразбирането на нещо води до естествено недоверие към него. Инстинктите ни за самосъхранение веднага виждат всичко ново от най-лошия възможен ъгъл. Промяната на гледната ни точка е възможна само когато се докаже, че той не е пълна заплаха. Страхът от неизвестното е много по-силен, отколкото да се изправим пред познат враг, и това предизвиква този страх, тъй като областта на изкуствения интелект се разширява и е сложна концепция, която много хора се затрудняват да разберат напълно как работи.
Причина 2: Потенциал за злоупотреба;
Не бива да се забравя, че технологиите за изкуствен интелект са създадени от хора и с тях може да се злоупотребява от злонамерени хора. Фактът, че изкуственият интелект е безчувствено „създание“, което в бъдеще може да бъде въоръжено, също се очертава като един от страховете. С други думи, изкуственият интелект реално има потенциала да се превърне в голямо оръжие в ръцете на хора, подобно на умовете, които са започнали световните войни в миналото.
Причина 3: Потенциал да завладее човечеството;
Това е може би един от най-основните страхове, свързани с изкуствения интелект. Въстанието на роботите с изкуствен интелект, които разполагат с технологии за обучение и завладяват човечеството… Като се има предвид бързото развитие на технологиите, оборудването на армията с изкуствен интелект, което дойде заедно с възможността за въоръжаване, може би не е утопия, която остава само във филмите. Докато изучаването на изкуствения интелект в момента все още е само концепция, може да се окаже, че хората изостават от компютрите и не са в състояние да вървят в крак с прогреса.
Причина 4: Възможност за заместване на хората;
Възможно е изкуствените интелекти, които могат да се изправят срещу хората, да не бъдат създадени скоро. Но е факт, че те имат потенциала да заменят хората до голяма степен. Страхът от изкуствения интелект сред тези, които смятат, че са видели пример за това превземане при предишната вълна на автоматизация, се състои в това, че ще бъдат изместени от роботите с изкуствен интелект, които ще свършат тяхната работа. Всъщност в доклада на Goldman Sachs наскоро беше обявено, че с интегрирането на изкуствения интелект в бизнес сектора тази ситуация може да засегне до 300 млн. работни места по света. Ето защо се подчертава, че са вероятни промени на пазарите на труда.
Можем ли да преодолеем страховете?
Технологията на изкуствения интелект е нещо много повече от приложение за „чат“, което ни отговаря, когато пишем, противно на това, което се внушава с малко познания. Поради тази причина ще се научим да живеем с тези страхове и ще предприемем стъпки за освобождаване от тях, като възприемем аспектите, които с течение на времето улесняват живота ни. Или пък, ако страховете ни се сбъднат, може да има облекчение от неизбежното…
И двата вида изкуствен интелект и автоматизация са толкова дълбоко вкоренени в живота ни, че не можем да ги спрем точно сега. От уебсайтовете, в които търсим информация до мобилните ни телефони, от игрите на компютрите ни до чат приложението, с което разговаряме, от развитието на автомобилите, които караме, до свързаните приложения…
Ето кои са изявените чатботове и приложения, поддържани от изкуствен интелект, които се използват в много различни области – от развлечения до обслужване на клиенти:
Chat GPT
netomy
atSpoke
WP-Chatbot
Microsoft Bot Framework
Alexa
Zendesk Answer Bot
Jasper Chat.
Google Bard AI.
Character AI.
OpenAI Playground.
DialoGPT. /БГНЕС

Джем Йозенен за „Хабертюрк“

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
умерен дъжд
23.1 ° C
23.9 °
23.1 °
83 %
1kmh
100 %
чт
22 °
пт
31 °
сб
32 °
нд
36 °
пн
39 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се