16.1 C
Ямбол
04:06 | събота, 15 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболБизнесЕто колко струват имотите в Ямбол и какви са тенденциите

Ето колко струват имотите в Ямбол и какви са тенденциите

real-estate-05-23Броят на сделките по покупко-продажба на жилищни имоти в Ямбол през изминалата година е почти равен на предходната, но бележи лек спад от 3,5%. Ако през 2021 г. са били купени или продадени 3960 имота, то през миналата година те са били 3820 според данните на Агенцията по вписванията.
От Реалистимо – сайтът при търсене за покупка и наем на имот, разглеждат последните статистики за да набележим тенденциите на имотния пазар в България.


И в Ямбол, както и в повечето градове от страната, поведението на потребителите започва да бележи някои отчетливи тенденции. Хората все по-рядко търсят ново строителство и предпочитат вече съществуващи жилища. Причината е голямата инфлация и значителното поскъпване на строителните материали, което прави новото строителство все по-недостъпно от финансова гледна точка. Допълнителна пречка е, че някои от строителите се снабдиха със строителни материали в периода на най-силното поскъпване и дори при последващо успокояване на цените, те не могат да компенсират разликата, освен чрез повишение на цените.
В същото време липсата на ново строителство и недостатъчното предлагане на съществуващи имоти поради въздържане на собствениците им да продават в условия на растяща инфлация, води до покачване на цените и на старото строителство.
Спред Реалистимо именно сега е моментът частни лица и собственици да публикуват обява за имот за продажба или под наем. Докато пика на имотните сделки вече премина, недостига на предлагане дава възможност за по-добра цена на реализация на имота. В Реалистимо собственици могат безплатно да публикуват имот за продажба или наем.
По данни на НСИ в Ямбол има общо 72 000 жилищни имоти, над две трети от които са двустайни и тристайни апартаменти. През последното тримесечие на м.г. обаче почти няма ново строителство. То се изчерпва само с две жилищни сгради, 31 жилища и обща площ 1293 кв.м. Останалото „ново“ строителство (10 сгради) на практика са обекти с икономическо предназначение.
Около 850 евро на квадрат вървят имотите в центъра на Ямбол в момента. Цената се отнася основно за двустайни и тристайни апартаменти в сърцето на града. В квартал „Георги Бенковски“ стойността на оферираните продажби автоматично пада почти наполовина и върви 460 евро на квадрат. Приблизително същите са и офертите за покупко-продажба на имоти в Ямбол в кв. „Христо Ботев“. В кв. „Граф Игнатиев“ обаче цените се вдигат и често гонят тези в центъра на града.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
16.1 ° C
16.1 °
12.8 °
77 %
5.1kmh
0 %
сб
27 °
нд
29 °
пн
32 °
вт
33 °
ср
29 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се