21.1 C
Ямбол
11:05 | вторник, 28 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоРегионСливенЮИДП с иновативна система за извоз на дървесина за първи път у...

ЮИДП с иновативна система за извоз на дървесина за първи път у нас

logline CopyДемонстрация и обучение за работа със системата за извоз на дървесина Log Line се проведе в Държавно Ловно стопанство – Мазалат. Системата е доставена след процедура по ЗОП от “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен и ще се прилага за първи път в България. В обучението се включиха горски служители от териториалните поделения на ЮИДП – Сливен и ИАГ, като демонстрацията и обучителната беседа бе проведена от представители на производителя на системата Log Line – Йосеф Бухегер и Херман Виланд и д-р инж. Мартин Борисов.


Участниците се запознаха в детайли с теоретичните основи на системата. Проведе се и практическа демонстрация на терен с инсталиране и извоз на дървесина, както и демонтаж на системата. Системата Log Line представлява улей за спускане на дървесина по гравитачен път. Тя е максимално ефективна на дължина 100-300 метра, а монтажът отнема сравнително кратко време – 100 метра се монтират за около 1,5 часа.
Приложението на системата Log Line е много полезно при провеждане на отгледни сечи в райони с големи наклони и слабо развита инфраструктура, като позволява извоз на дървени секции с дължина до 5 м и диаметър до 30 см. Също така, при изграждане на системата няма нужда от направата на извозни пътища или технологични просеки. По този начин се предпазва теренът от ерозия, а почвата – от уплътняване, избягват се и повреди на стоящите дървета при извоза.
Горските служители от стопанствата споделят, че обучението е било изключително полезно, с оглед внедряването на технологията в България и богатия опит, който обмениха със специалистите.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
21.1 ° C
21.1 °
21.1 °
60 %
1kmh
25 %
вт
21 °
ср
23 °
чт
27 °
пт
29 °
сб
31 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се