12.1 C
Ямбол
05:05 | неделя, 26 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииВъзстановен символ на гордост и културно-историческо богатство

Възстановен символ на гордост и културно-историческо богатство

02 3krepostta CopyС вълнуващ огнен спектакъл, представен пред хилядна публика, беше открита възстановената северна стена на ямболската Средновековна крепост в градския парк. Малки и големи жители на града, както и много гости, с интерес наблюдаваха постановката на мим-формация „Жар Театър“. Чрез танци в огнени костюми, кукли и картини, те разказаха и пресъздадоха продължителната обсада на укреплението, защитавало Ямбол векове наред.


„Реставрираната Ямболска крепост носи в себе си славната история на нашия град, с която всеки от нас трябва да се гордее. Всички помним как изглеждаше това място, дори част от ямболлии не знаеха, че имаме такъв исторически обект с национално значение. Сега той е върнат на Ямбол и на България“, каза пред присъстващите кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той благодари на всички, които със средства и труд се включиха при възстановяването на крепостта и изрази надежда, че много гости ще посетят Ямбол, за да видят красотата на това ново място за гордост.
По инициатива на ръководството на Община Ямбол, дейностите по възстановяване започнаха преди една година. Проектът е изработен от арх. Милена Каменова и дарен от нея за гражданите на Ямбол. Той бе съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата. В близост до крепостната стена са поставени и информационни табели, които разказват нейната история.
Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на османските завоеватели. Превзета е след продължителна и кръвопролитна обсада през 1373 година, когато в крепостта се разпространява епидемия.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно ясно
12.1 ° C
12.1 °
8.9 °
82 %
2.1kmh
20 %
нд
23 °
пн
19 °
вт
21 °
ср
25 °
чт
26 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се