27.1 C
Ямбол
14:05 | петък, 24 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииОткриваме възстановената стена на Ямболската крепост след седмица

Откриваме възстановената стена на Ямболската крепост след седмица

1jar Copy„Жар Театър“ – една от водещите наши формации за невербален театър и пантомима, посвети свой спектакъл на Средновековната Ямболска крепост в Градския парк. Постановката „1373. Ода за защитниците на крепостта“ ще бъде представена на 23 септември в Ямбол, когато ще бъде и официалното откриване на възстановената северна стена на укреплението, защитавало града векове наред.


Преди малко повече от година, със средства от дарители и с помощта на общинските предприятия, Община Ямбол предприе мерки за възстановяването на северната стена на Средновековната ямболска крепост, която е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието, обявен неслучайно за културна ценност от национално значение.
Проектът бе изработен от арх. Милена Каменова и дарен от нея за гражданите на Ямбол. Той бе съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерството на културата. След приключване на ремонтните дейности, които включваха надзиждане на стената, възстановяване на кръглата кула, облагородяване на пространството с нова вертикална планировка и художествено осветление, град Ямбол се обогати с още едно знаково място за гордост. В началото на юни, като част от програмата за Деня на Ямбол – Свети Дух, до крепостната стена бе организиран интерактивният исторически спектакъл „Средновековен Ямбол – търговия, дипломация и война“, подготвен в чест на 650-тата годишнина от героичната защита на крепостта. 
На 23 септември в 19:30 кметът на Община Ямбол Валентин Ревански официално ще открие възстановената северна стена, а малко след това присъстващите ще видят огнения спектакъл на „Жар Театър“.
Зрителите ще имат възможността да се насладят на огнени костюми, кукли, картини, атракциони – всичко това, вплетено органично и обосновано в театралния разказ за продължителната и кръвопролитна обсада от османските завоеватели. Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на нашествениците. Превзета е след продължителна и кръвопролитна обсада през 1373 година, когато в крепостта се разпространява епидемия.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
27.1 ° C
27.2 °
27.1 °
34 %
4.1kmh
40 %
пт
26 °
сб
23 °
нд
21 °
пн
24 °
вт
25 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се