27.1 C
Ямбол
14:05 | петък, 24 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииПразнично приветствие на Кмета на Община Ямбол в Деня на Съединението

Празнично приветствие на Кмета на Община Ямбол в Деня на Съединението

1kumet CopyДнес отбелязваме 138 години от едно от най-величествените и значими събития в историята на нашата Родина – Деня на Съединението. Тази историческа дата е урок за всички нас, последван от завета на хан Кубрат: „Ако бъдете заедно, никой враг не ще може да ви съкруши“. Така започва празничното приветствие на Кмета на Община Ямбол Валентин Ревански по повод годишнината от Съединението.           

 
„Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“, ни съветва и бележитият български държавник Стефан Стамболов. Мъдра мисъл, част от която е изписана на българските монети още от 1880 г., а впоследствие и върху нашия герб и на фасадата на Народното ни събрание.
6 септември е символ на единството, смелостта и решителността на българските политици и народ да се борят заедно за своята свобода, нашата цялост и независимост, дори против волята на Великите сили.
Горд съм, че Ямбол също е част от Съединисткото дело, в което българите са имали силата сами да пишат своята история. И днес заслужено отдаваме почит пред паметта на полковник Кирил Козловски, племенник на Иван Параскевов и един от участниците в подготовката на гимнастическите дружества и в провъзгласяването на акта на Съединението. Свеждаме глави и пред паметта на Илия Куртев, Христо Векилов, Киро Георгакев, Киро Икономов, свещеник Вълчан Шиваров, Илия Хаджизлатев, Драгия Николов, майор Стефан Любомски, командир на 27-а Ямболска дружина, пред десетките други участници в местния таен революционен комитет и в Съединисткото движение в Източна Румелия. Прекланяме се и пред подвига на майор Димитър Филов, капитан Радко Димитриев, Христо Драндаревски и онези 22 060 герои, включили се в Ямболския отряд, който защитава Родината ни в Сръбско-българската война.
Но каква смелост са имали тогавашните български политици, за да се изправят срещу почти цяла Европа, за да сбъднат мечтата за Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Има ли сега Родината ни такива държавници, които да имат смелостта и качествата да защитят и отстояват нашите национални интереси? Нека всеки да си отговори на този въпрос.
На днешния ден искам да благодаря на всички наши съграждани, които чрез доброволен труд и дарения подкрепят усилията ни за благоустрояването на града, за откриването на паметника на Васил Левски, на Стилияна Параскевова, за издигането на пилон с националното ни знаме– символи, които ни напомнят за героичното минало на ямболския край и с които всеки от нас трябва да се гордее. 
Нека 6-ти септември бъде още един повод за нас да се обединим около общите ни цели и идеали. Да работим заедно за развитието на нашия град, за обединяването около добри каузи, за съхраняването на културното и историческото ни наследство. Да продължим да се гордеем с нашата история и да не позволяваме да я променят, да я рушат или събарят!  Да не се делим, защото само единни сме побеждавали! Да си помагаме в моменти на трудности и бедствия.
Честит празник!“

Валентин Ревански,
Кмет на Община Ямбол

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
27.1 ° C
27.2 °
27.1 °
34 %
4.1kmh
40 %
пт
26 °
сб
23 °
нд
21 °
пн
24 °
вт
25 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се