26.1 C
Ямбол
18:05 | петък, 24 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаАкция по растителна защита в 3800 дка борови гори

Акция по растителна защита в 3800 дка борови гори

През първите дни на октомври върху 3 800 дка борови гори в ТП „Държавно горско стопанство – Стара Загора“ (в т.ч. 214 дка общински гори на Община Стара Загора), се извършиха последните за годината въздушни пръскания срещу боровата процесионка. Извършването на лесозащитното мероприятие е съобразено с развитието и биологията на вида. То е извършено и финансирано от ДГС-Стара Загора, част от териториалния обхват на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен, под методическото ръководство на ЛЗС Пловдив.

Първите въздушни пръскания се извършиха в началото на септември на територията на Регионална дирекция по горите – Кърджали, където бяха третирани иглолистни гори с обща площ 3 800 дка. Авиоборбата се проведе в обекти, предвидени за третиране с годишната прогноза за очакваните нападения от вредителя и в които са извършени контролни обследвания от експерти при ЛЗС Пловдив. Навсякъде беше приложен биологичен препарат за растителна защита на основата на Bacillus thuringiensis.

Третиранията се извършиха с вертолет, снабден със система за ултрамалообемно пръскане, от лицензиран авиооператор, при подходящи метеорологични условия. Цялостната дейност по подготовката и провеждането на мероприятието се извърши под контрола на ДГС-Стара Загора и РДГ-Стара Загора, както и на ЛЗС Пловдив. Беше създадена необходимата организация и се спазиха всички изисквания съгласно нормативната уредба. Своевременно бяха уведомени пчелари и други заинтересовани страни в районите на пръскане.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
26.1 ° C
26.1 °
26.1 °
34 %
4.1kmh
40 %
пт
23 °
сб
23 °
нд
21 °
пн
24 °
вт
25 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се