9.4 C
Ямбол
04:05 | неделя, 26 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииБЧК и Община Ямбол за откровените лъжи и опити за политически манипулации

БЧК и Община Ямбол за откровените лъжи и опити за политически манипулации

01 4.b4k CopyОбщина Ямбол и БЧК Ямбол не могат да оставят гражданите да бъдат цинично заблуждавани чрез разпространението на подвеждаща информация. С настоящата позиция изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативна информация, разпространявана от няколко бивши общински съветници и от кандидата за кмет на Ямбол Георги Славов, скрити зад групата „Бъдеще за Ямбол“.


Всеки има право на собствено мнение и позиция, но преди публичните изяви би било добре авторите да се запознаят с всички факти и обстоятелства около темата, която ги вълнува. На 4 октомври чрез социалните мрежи и местни сайтове се налагат внушения, че в Ямбол се изгражда „Център за мигранти“. Тази информация е откровена лъжа и не отговаря на истината, и някой трябва да поеме отговорност. Важно е да се отбележи, че така наречените „мигрантски центрове“ в България се управляват и изграждат само от Държавната агенция за бежанците при Министерски Съвет. Не е в правомощията на БЧК или на Община Ямбол, нито във възможностите, както по закон, така и финансово, да създава такива центрове.
Истината е, че в Ямбол се ремонтира обект за временна закрила на пет украински майки и техните деца, които са изложени на опасност поради ситуацията в страната им. Центърът ще функционира в рамките на 5-6 месеца през зимния сезон, когато всички хотели по морето, където украинските граждани бяха настанени, затварят и те остават без подслон. Целта на центъра е да предостави краткосрочно пребиваване на 5 майки и 5 деца, както и да предложи психологическа, социална и правна подкрепа на тези лица. Основната услуга към тези граждани няма да е самото настаняване, а работата с тях.
Общинските съветници на Ямбол дават своето съгласие да удължат срока за наем на помещение в полза на БЧК, което се е използвало за раздаване на хуманитарни помощи, а сега в него временно ще се помещава въпросният Център за закрила на майки с деца от Украйна. БЧК-Ямбол за пореден път изказва своята благодарност към Община Ямбол и местния Общински съвет за подкрепата и съпричастността към високо хуманната и социално ориентирана дейност на организацията.
Считаме, че заблуждаващата кампания, която в момента тече в социалните мрежи, представя злонамерено предназначението на проекта и Центъра, използвайки едно хуманно дело за политически цели. Това е неприемливо и недостойно поведение, което не трябва да се толерира!

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
9.4 ° C
9.4 °
9.4 °
87 %
1.8kmh
0 %
нд
23 °
пн
19 °
вт
21 °
ср
25 °
чт
23 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се