15.1 C
Ямбол
03:05 | неделя, 19 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоРегионСливенКрай Сливен представиха иновативен метод за екосъобразен дърводобив

Край Сливен представиха иновативен метод за екосъобразен дърводобив

D437EB21-0373-4EFA-8E21-8E176E8C21E1 CopyМеханизиран дърводобив със съвременни методи със система харвестър-форвардер, които водят до устойчиво и екосъобразно стопанисване на горите, беше представен на територията на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП – Сливен. Инициативата бе на „Кроношпан България“, един от водещите производители на материали на дървесна основа, а домакини – „Държавно горско стопанство“ Сливен.


Сред официалните гости на бяха заместник-министърът в Министерство на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов, директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев, представители на държавните предприятия, горски стопанства, национално представени браншови организации, Лесотехнически университет, водещи дърводобивни фирми и представители на производители на механизирана техника за добив на дървесен материал.
След наблюдения и дебати върху демонстрираните технологии и отделните процеси със система за машинен дърводобив харвестър/форвардер, организаторите заявиха, че една от основните положителни страни в прилагането им е щадящото отношение спрямо околната среда. При добив с харвестър, с добре обучен оператор, потенциалните повреди по оставащия дървостой са изключение. Натискът върху почвената повърхност също е минимален. Наличният подраст се опазва относително цялостно, без да се допуска поваляне на дървета върху него, или преминаване на машините. Също така, харвестърът и форвардерът не създават предпоставки за ерозионни процеси.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно ясно
15.1 ° C
15.1 °
12.2 °
77 %
5.1kmh
20 %
нд
16 °
пн
21 °
вт
23 °
ср
24 °
чт
16 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се