21.1 C
Ямбол
12:05 | вторник, 28 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоИзбориПроектите за развитие на спорта в града дават резултат - обновена инфраструктура...

Проектите за развитие на спорта в града дават резултат – обновена инфраструктура и повече трениращи

01 7 CopyСамо за 4 години активно трениращите деца към ФК „Арена“ са се увеличили от 60 на 250, при това с отбори на момчета и на момичета. Това споделиха от ръководството на клуба с кандидата за кмет втори мандат Валентин Ревански и кандидатите за общински съветници от неговия екип „16“. Причина за това е и цялостното обновяване на спортен комплекс „Георги Дражев“ в Градския парк, подчерта Пламен Комитов с благодарност за оказаната подкрепа от ръководството на Общината.


Благодарност към Ревански и екипа му изразиха и родители на децата, които тренират ежедневно там. Именно по тяхна покана кандидатът за кмет и кандидатите за общински съветници бяха на среща в спортен комплекс „Георги Дражев“. Кметът Ревански получи и специален подарък – спортна тениска на ФК „Арена“ с номер 16. 
Подобряването на материалната база за масов и професионален спорт в града, изграждането на нови детски площадки, за да могат най-малките жители да играят на открито в по-приветливи и модерни пространства, които подпомагат развитието на децата и същевременно дават възможност тяхното свободно време да преминава в безопасна, забавна и образователна среда, беше един от приоритетите на общинското ръководство през изминалия мандат, припомни Валентин Ревански. 
В резултат на това с близо 90 процента са се увеличили децата и младежите, които вече спортуват в спортните клубове в Ямбол. Това сочи сравнението между официалните статистически данни за регистрираните организации, спортуващите и картотекираните състезатели за 2019 и 2023 г. 
От  2020 г. насам са лицензирани и новосъздадени 12 клуба. Наличието на подходяща база и добри треньори е едно от задължителните изисквания за регистрацията на всяка спортна организация. По тази причина общинското ръководство положи сериозни усилия за привличането на средства от Министерството на младежта и спорта и други източници за модернизирането и изграждането на спортни обекти в Ямбол. 
След построяването през 70-те години на стадиона в Ямбол, част от лекоатлетическата писта бе обновявана само веднъж, а съоръжението се използва от над 20 спортни организации. В момента лекоатлетическата писта е изцяло модернизирана, тя разполага с осем коридора, ремонтирано е водното препятствие, както и съоръженията за овчарски скок. Средствата за ремонт бяха осигурени през 2022 г. от Министерството на младежта и спорта по проект на екипа на Валентин Ревански. 
След десет години, благодарение на направения през 2021 г. ремонт и подобрения, общинският плувен комплекс в ЕГ „Васил Карагьозов“ отново е отворен за всички граждани. Стотици деца имат възможността да се обучават на плуване, да се забавляват и да развиват своите умения в спорта. Хора от различни възрасти използват комплекса през всички сезони за спорт и отдих. 
През приключващия мандат бяха изградени и обновени 21 комбинирани спортни площадки за баскетбол и футбол, със свободен достъп за всеки, който желае да спортува за здраве, професионално или за поддържане на добра физическа форма. Разположени са в различни квартали на Ямбол, а някои от тях се намират в дворните пространства на учебни заведения. Изградени са от съвременни материали с разливна тартанова система, а част от тях са направени благодарение на дарения.
Тренировките сред природата са важно нещо, затова се изградиха и 5 фитнес площадки на открито. Оборудването може да се използва, както от професионални спортисти, така и от ентусиасти. 
През изтеклите 4 години община Ямбол беше и организатор на редица масови спортни прояви, в които се включиха стотици семейства и граждани на различна възраст, като двете издания на националния турнир по утринна гимнастика и инициативата „Спортувай с президента“, двете издания на Велопоход „Независимост“, Световен ден на ходенето, Европейската седмица на спорта и др., припомни заместник-кметът Енчо Керязов, който е и водачът на листата с общински съветници от Екип „16“. 
Благодарение на подобрената спортна материална база, за тези 4 години Ямбол беше домакин и на международни турнири по борба, по тенис на маса, по тенис на корт, на държавни първенства по скокове на батут, по спортни танци, за Купата на Българската федерация по баскетбол и много други. Преди дни тук се проведе и  Държавно първенство по тандемно колоездене за хора с нарушено зрение, официален домакин на което бяха от новорегистрирания спортен клуб за интеграция „Ямбол 2021“. 
Сред важните нормативни документи, които бяха утвърдени още в първите години на мандат 2019-2023 г. от Общинския съвет по предложение на кмета Валентин Ревански са Наредба за условията и реда за финансово подпомагане дейностите на спортните организации и експлоатация на спортните обекти и съоръжения в община Ямбол и Наредба за условията и реда за използване на спортните обекти и съоръжения, собственост на Община Ямбол. Поддържането и разширяването на откритите пространства за спорт и отдих, както и грижите за децата и младите хора са сред заложените приоритети в програмата на Валентин Ревански и кандидатите за общински съветници и през следващия мандат. 
Припомняме, че на 29 октомври, който желае може да подкрепи кандидатите в двете бюлетини – за кмет и за общински съветници, с номер 16.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
21.1 ° C
21.1 °
21.1 °
60 %
1kmh
25 %
вт
21 °
ср
23 °
чт
27 °
пт
29 °
сб
31 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се