24.1 C
Ямбол
15:05 | понеделник, 27 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииЧервеният кръст в Ямбол опровергава

Червеният кръст в Ямбол опровергава

4ERVENKRUST CopyОбластният съвет на БЧК в Ямбол разпространи позиция по повод тиражирани публикации в социалните мрежи и някои електронни издания, свързани с изграждането на Център за прием в града. Поместваме без редакция позицията на Областния съвет на Червенокръстката организация в града: 


Проектът „На фокус – националния капацитет в областта на убежището и миграцията“, се финансира по програма „Вътрешни работи“ 2014 – 2021 на Норвежкия финансов механизъм. Проектът е спечелен от БЧК, след кандидатстване в открита състезателна процедура, проведена от Програмния оператор на фонда – Министерство на вътрешните работи на Република България, в конкуренцията на други кандидати.
Сред целите на проекта е и осигуряване на подходяща и навременна подкрепа и услуги за граждани на трети държави, включително уязвими лица – граждани на трети държави, получили временна закрила, за да упражнят своите основни права и да знаят и разбират своите основни задължения, чрез лесен достъп до правни консултации, социална и психологическа помощ, възможност за включване в обучения по български език.
Изграждането на Център за прием (неправилно наричан център за мигранти), цели да създаде материална база, в която могат да бъдат оказвани интеграционни услуги, вкл. информационни и консултантски такива, за основните бенефициенти по проекта. Към настоящия момент, тече ремонт на предоставените помещения, като същите ще бъдат обзаведени след това за сметка на бюджета на проекта. Планираният капацитет предвижда и осигуряването на временен подслон на до десет уязвими лица, граждани на трети държави. Така Център има възможност да осигури краткосрочно пребиваване на 5 майки с деца. 
В момента се провеждат социални анкети, като се очаква първите настанени да бъдат самотни майки с деца от Украйна, получили временна закрила.
БЧК – Ямбол за пореден път изказва своята благодарност към всички общински съветници от Общински съвет Ямбол, единодушно и без възражение, гласували за предложението на БЧК, за временното предоставяне на помещение за нуждите на проект „На фокус – националния капацитет в областта на убежището и миграцията“, както и специално на Кмета на Община Ямбол, за подкрепата и съпричастността към високо хуманната и социално ориентирана дейност на организацията.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
24.1 ° C
24.4 °
24.1 °
29 %
7.2kmh
40 %
пн
23 °
вт
21 °
ср
25 °
чт
26 °
пт
28 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се