13.3 C
Ямбол
00:05 | петък, 24 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииКонкурсът "С песните на Елена Граматикова" събра над 50 участници

Конкурсът „С песните на Елена Граматикова“ събра над 50 участници

3.pesni CopyРодената в Ямбол възпитаничка на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Габриела Иванова заслужи Големия приз на Регионалния конкурс „С песните на Елена Граматикова“, който се проведе в зрителната зала на Община Ямбол. Над 50, предимно деца и млади хора, бяха участниците в конкурса, който се провежда за 18-ти пореден път по инициатива на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса, с финансовата помощ на Община Ямбол и от близките на легендарната народна певица.


Първите награди в трите възрастови групи бяха присъдени на Джулия Иванова от ямболското читалище „Зора“, Анелия Китанова от Варна и Стелияна Петрова от създадения от Елена Граматикова едноименен хор в Ямбол. Вторите награди бяха връчени на Невена Колева, Димана Демирева и Маринка Георгиева. С третите награди се поздравиха Вероника Иванова, Нелина Иробалиева и Мария Наскинова. Поощрителни премии получиха Мадлен Иванова, Мариана Стоянова и Александра Радева. Награда беше връчена и на музикалния педагог Нанка Колева, която всяка година подготвя деца за този конкурс, които се представят успешно. С грамоти бяха наградени също Атанас Георгиев от Стефан Караджово и Желязко Желязков от Ямбол.
Оценките на участниците бяха дадени от Антоанета Лефтерова, преподавател в НУФИ „Филип Кутев“ Котел, музикалния педагог Ирина Желева и дъщерята на Елена Граматикова Таня Баракова. А освен грамоти и парични награди от Община Ямбол, отличените участници получиха и книга с песните на Елена Граматикова, издадена от нейните близки. 
„Благодаря на всички, които съхраняват и пеят песните на майка ми“, каза Таня Баракова. Председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса Иван Тодоров напомни, че народното творчество на един народ е неговата памет, а няма ли памет, няма и народ. Двамата с Антоанета Лефтерова пожелаха този конкурс да прерасне в национален през 2024 г., когато ще се навършат 85 години от рождението на Елена Граматикова. 
В извънконкурсната програма участваха ямболският хор „Елена Граматикова“ и женската певческа група „Тронска шевица“ от Стефан Караджово.     

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
облачно
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
82 %
0.3kmh
94 %
пт
24 °
сб
23 °
нд
21 °
пн
22 °
вт
16 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се