26.1 C
Ямбол
18:05 | петък, 24 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоРегионЕлховоДемонстрационно залесяване край Тополовград

Демонстрационно залесяване край Тополовград

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП Сливен изпълнява Проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на еко-системните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.

В изпълнение на проекта ЮИДП ДП Сливен проведе демонстрационно залесяване на фиданки на територията на Държавно ловно стопанство – Тополовград. Горски служители, представители на Община Тополовград и доброволци заедно се включиха в залесяването на дръвчетата. Лесовъдите запознаха присъстващите с процесите по залесяване, дейностите по проекта и нагледно показаха как правилно да засадят дръвче. Общата засадена площ е 55 дка и се намира в землището на с. Княжево.

Новосъздадената култура е от 35 000 дръвчета от дървесния вид летен дъб и полски ясен, които са залесени в изпълнение на проекта. Почво-подготовката е механизирано извършена през есента и също е част от дейностите на проекта. Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервентски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан – буфер и др. Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
26.1 ° C
26.1 °
26.1 °
34 %
4.1kmh
40 %
пт
23 °
сб
23 °
нд
21 °
пн
24 °
вт
25 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се