24.1 C
Ямбол
14:05 | понеделник, 27 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаНови категории за общините догодина, от това зависят данъците

Нови категории за общините догодина, от това зависят данъците

Всички общини в България ще бъдат категоризирани наново през 2024 г. В коя категория попада съответната община ще се преценява на базата на 29 критерия, информира „Сега“. Досега критериите бяха 19, като в списъка отсъстваше цял набор от показатели. Решението за прекатегоризация на общините е ключово, защото е обвързано с ред плащания към и от бюджета.

На базата на категориите на общините ще се определят размерът на данък сгради, различни видове компенсации като например безплатните карти за транспорта и други. С категориите на общините бе обвързана и инвестиционната програма на правителството в бюджет 2024, като максималният обем финансиране зависи именно от това.  Съществуващият списък с критерии за категоризиране на общините е от 2011 година. В него попадат показатели, групирани в 5 категории  – демографски, урбанизационен, степен на развитие на инфраструктурата, социално-икономически и територия. Занапред категориите остават сходни, но броят на показателите, които ще се зачитат, е значително разширен. 

Ключова промяна в демографските критерии е отчитането на обезлюдяването на общините. Така към критериите тук се добавя изменението в броя на населението между последните две преброявания. Промени има и в групата с показатели за икономическия потенциал на общината. Тук ще се отчитат два нови показателя – дял на заетите в микро, малки и средни предприятия спрямо общо заетите в общината и дял на населението с висше образование от работната сила на възраст между 15 и 64 г.  Нови критерии има и в областта на развитието на инфраструктурата, като тук ще занапред ще се отчита и развитието на туризма през брой легла за настаняване на туристи.

Изцяло нови показатели има и при категория развитие и потенциал на територията. Тук ще се отчита брой и площ на регистрираните индустриални паркове, дял на защитените територии, гъстота на населението в урбанизираните територии и др. 

До май месец регионалното министерство следва да одобри методика за категоризиране на общините по новите критерии. Самият проект на методика ще бъде разработен от междуведомствена комисия, която ще включва представители на национални и регионални органи, както и Националното сдружение на общините в България. На базата на методиката министърът ще утвърди със заповед новите категории на общините. Подобно прекатегоризиране на общините се извършва рядко – последната заповед с определяне на категории е от 2012 година на база критерии от 2011 г., когато са били отменени съществували показатели от 2003 година.(segabg.com).

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
24.1 ° C
24.4 °
24.1 °
29 %
7.2kmh
40 %
пн
23 °
вт
21 °
ср
25 °
чт
26 °
пт
28 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се