11 C
Ямбол
03:05 | сряда, 29 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболАртПрофесор Иван Газдов с представителна изложба в Безистена

Професор Иван Газдов с представителна изложба в Безистена

С приятели и колеги професор д-р Иван Газдов откри представителна експозиция в Културно-информационен център „Безистен“ на 5 декември. Сред тях бяха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, председателят на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков, изкуствоведът Стойка Цингова, творци от ямболския Съюз на българските художници, ценители на изкуството. 

газдовИзложбата GLOBAL GRAPHICS е посветена на всички интелектуалци от 60-70-те години в град Ямбол и по-конкретно на градските художници; на техния свеж и артистичен дух; и на всички, отнасящи се с почит към настоящето и бъдещето на художествената култура в града. Тя включва части от графичните цикли, работени от художника в периода 1970-2023 г. Работите са в графичните техники офорт, литография + линогравюра, сериграфия, дигитален принт, китайски туш + колаж, алграфия, рисунка. С подбрани работи се показват характерни творби от 60-годишния творчески път на автора, изцяло посветен на графиката.

Изложбата не е ретроспективна, защото не се показват международно известните цикли „Авторски плакати“ – това откритие на художника, което е станало и основа на „Школата на Авторския плакат“ в Националната художествена академия, където Газдов е преподавател вече 50 години.

През 2017 г. професор Иван Газдов изработи специално за Безистена две картини, посветени на Ямбол, които са дарени на града от автора, които официално валидира с подписа си на 5 декември т.г.

„Изкуството е най-странното нещо в живота, защото изобщо не е задължително да го има. Без него се живее (и то добре), защото иначе неговото съпричастие в душата на човека представлява една колизия, обикновено естетическа. Но при нейното преодоляване изведнъж хоризонтът просветлява и се откриват велики пространства на хармония, на омиротворение, облъхнато от морал и неговия апотеоз – обичта и любовта.

Оставам с почит и преклонение към моя художествен създател (не само на мен, разбира се) – най-градския художник, милия и незабравим Стефан Бъчваров. Оставам със спомена за Димитър Бойчев, Иван Колев, Георги Зайков (Зайо), Павел Бакалов, Георги Наков, Михаил Михов (Мильо), Георги Найденов (бате Гошо), Милкона, Махмуд Абдурахманов (Мумито), Марчо Атанасов, Тадей Паскалев, Стойчо Банов. Също и за непрежалимия ми приятел Христо Лепов (Щърко), с когото обикаляхме по цели нощи от ресторант „България“ до „Андижан“ и обратно, в разговори за изкуството отвъд червената мъгла. Ще спомена и приятеля на художниците Иван Линев (Шока); и уникалния талант Ташко Попов… Хората, с които съм споделял зараждащата се радост от изкуството, не бяха публични личности, но бяха в сърцата на немалко приятели. Те, заедно с нас сега, дишат зад този фантастичен град и се опитват да ни превеждат великия могъщ хор на тунджанските жаби. И много ми се иска да са ни направили по-добри…“, сподели Иван Газдов.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
11 ° C
11 °
11 °
87 %
0.5kmh
2 %
ср
23 °
чт
27 °
пт
28 °
сб
31 °
нд
30 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се