12.1 C
Ямбол
13:04 | вторник, 23 април, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоРегионЕлховоСлужители на ДГС Елхово засадиха по проект 34 дка с нова култура

Служители на ДГС Елхово засадиха по проект 34 дка с нова култура

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.

В изпълнение на проекта Държавно горско стопанство – Елхово са извършили залесяване на обща площ от 310 дка. През последните седмици от стопанството са засадени жълъди на площ от 34 дка в землището на с. Лалково. Семената на жълъдите от вида цер са събрани от сертифицирани семе-производствени насаждения на териториалното поделение. Преди засяването им се извършва ръчно разрохкване на почвата в пояси или тераси. Сеенето също се извършва ръчно, като се правят гнезда (копки), в които се поставят по 3-4 жълъди и се заравят.

Новосъздадената култура попада в защитена зона от Натура 2000 и ще бъде отглеждана от лесовъдите до 5 години от създаването ѝ. Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервентски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан – буфер и др.

Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
облачно
12.1 ° C
13.3 °
12.1 °
100 %
4.1kmh
100 %
вт
13 °
ср
23 °
чт
20 °
пт
19 °
сб
18 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се