22.1 C
Ямбол
17:04 | сряда, 24 април, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоТунджаНовиниПроцедурата за избор на съдебни заседатели в "Тунджа" е до 5 март

Процедурата за избор на съдебни заседатели в „Тунджа“ е до 5 март

Общински съвет „Тунджа“ откри допълнителна процедура за набиране на съдебни заседатели за Районния и за Окръжния съд в Ямбол, информират от канцеларията на Съвета.

С решение от последното заседание на Общински съвет „Тунджа“ от 19 февруари беше избрана Временна комисия, която трябва да извърши подбора на съдебните заседатели в два етапа, първият от които е прием на документи, след което допуснатите кандидати ще бъдат изслушвани в публично заседание от комисията.

Кандидати за съдебни заседатели могат да бъдат дееспособни български граждани, които отговарят на следните условия: възраст от 21 до 68 години; имат настоящ адрес в община „Тунджа“, която попада в рамките на съдебния район на Районен съд – Ямбол; имат завършено най-малко средно образование; не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; да не страдат от психически заболявания, да не са съдебни заседатели в друг съд; да не са общински съветници от съдебния район на Районен/ Окръжен съд – Ямбол, да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Районен съд – Ямбол; да не са избирани за съдебни заседатели повече от два последователни мандата към същия съд.

Най-малко 10 на сто от кандидатите трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

В срок до пети март тази година кандидатите за съдебни заседатели подават в деловодството на Общински съвет „Тунджа“, ст. 203, следните документи: заявление за кандидатстване за съдебен заседател (приложение №1); декларация за липса на обстоятелства по чл. 67, ал. 3 от ЗСВ (приложение №2); декларация за съответствие с изискването на чл. 69, ал. 2 от ЗСВ (приложение №3); писмено съгласие по чл. 68, ал.3, т. 7 от ЗСВ (приложение №4); данни за лицата по чл. 68, ал. 3, т. 5 от ЗСВ (приложение №5); подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено образование; медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване; данни за контакт на две лица, към които общинският съвет да се обръща за препоръки; мотивационно писмо; писмено съгласие; декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3; документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.; декларация за съответствие с изискването на чл. 69, ал. 2 от ЗСВ.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно облачно
22.1 ° C
23.3 °
22.1 °
56 %
2.1kmh
75 %
ср
22 °
чт
22 °
пт
19 °
сб
20 °
нд
21 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се