26.1 C
Ямбол
19:05 | петък, 24 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаЖените у нас с 12.6% по-ниски заплати от мъжете

Жените у нас с 12.6% по-ниски заплати от мъжете

Жените в България получават средно с 12,6 процента по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите във възнагражденията са много по-големи, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, оповестени по повод Международния ден на жената.

Над 40 на сто от жените на възраст от 25 до 34 години в България имат висше образование, при 28 на сто висшисти сред мъжете в същата възрастова група. 

Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно „мъжка“ професия, отбелязват още от синдиката.

В някои сфери жените получават с 30 процента по-ниски заплати от мъжете, например „Финанси и застраховане“, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.  Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16 процента по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти. Сферите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието.

Заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия“ и „Създаване и разпространение на информация“.  Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като „Хотелиерство и ресторантьорство”.  От КНСБ обявиха, че след местните избори през 2023-а година жените-кметове са 13 на сто, а общинските съветници – малко под 30 процента.

В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени – те са 45 процента. Дамите в бордовете на най-големите компании, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, са средно 34 на сто, а у нас – 18 процента. (bnr.bg).

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
разкъсана облачност
26.1 ° C
26.1 °
26.1 °
34 %
4.1kmh
40 %
пт
23 °
сб
23 °
нд
21 °
пн
24 °
вт
25 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се