9.4 C
Ямбол
04:05 | неделя, 26 май, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаВлизаме в еврозоната може би, но по-късно от януари 2025 г.

Влизаме в еврозоната може би, но по-късно от януари 2025 г.

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев. На въпрос, ако не изпълним през юни инфлационния критерий, възможно ли е това да стане по-късно тази година, така че да се присъединим от 2025 г., макар не в нейното начало, той отговаря: „Да, това е възможен и на този етап по-вероятен сценарий“.

Управителят на БНБ заяви още, че „бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин – антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите“. В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че „ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено“.

По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: „Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор“(segabg.com).

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
9.4 ° C
9.4 °
9.4 °
87 %
1.8kmh
0 %
нд
23 °
пн
19 °
вт
21 °
ср
25 °
чт
23 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се