22.1 C
Ямбол
17:04 | сряда, 24 април, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииСтатистиката проверява достъпа до нови технологии в Ямбол и областта

Статистиката проверява достъпа до нови технологии в Ямбол и областта

В периода от април до юни Националният статистически институт провежда поредното анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата през 2024 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз по обща методология, която отразява разпространението и използването на новите технологии в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Aнкетьори от отдел „Статистически изследвания Ямбол“ ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта издадена от Териториално статистическо бюро – Югоизток. Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Ямбол може да се получи на телефон 046/686 316 в Териториално статистическо бюро – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Ямбол“.

В област Ямбол ще бъдат анкетирани 84 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. В област Ямбол изследването ще се проведе в град Ямбол, както и в селата: Бояново, Джинот, Тенево и Шарково.

По данни на същото проучване, проведено в област Ямбол през 2023 г. 79.2% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 66.1% от лицата на възраст 16 – 74 навършени години използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Мъжете в областта са по-активни от жените, като 67.9% от тях използват редовно интернет, при 64.1% за жените. Най-активни потребители на интернет в област Ямбол са лицата с висше образование (100.0%). На второ място се нареждат лицата със средно образование (72.3%). С най-малък относителен дял на лицата, използващи интернет, са тези с основно и по-ниско образование (44.4%).

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно облачно
22.1 ° C
23.3 °
22.1 °
56 %
2.1kmh
75 %
ср
22 °
чт
22 °
пт
19 °
сб
20 °
нд
21 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се