18.9 C
Ямбол
08:06 | неделя, 16 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституцииНаградите за просвета и култура бяха връчени на тържествена церемония в Безистена

Наградите за просвета и култура бяха връчени на тържествена церемония в Безистена

Тържествена церемония, посветена на признателността на ямболската общественост към дейците на просветата, културата и изкуството, се състоя в Културно-информационен център „Безистен“ в навечерието на 24 Май.

„Вашата професия е изключително важна за обществото, защото води нашите деца по пътя на образованието и по-доброто им бъдеще. Не се изисква само професионализъм, а и много търпение, отдаденост и любов. Благодарим ви“, обърна се към учителите кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той припомни, че не случайно именно в Ямбол наскоро бе издигнат първият в страната Паметник на учителите – народни будители.

Ревански благодари и на културните дейци с думите: „Вие издигате духа на нашия град и обогатявате културния живот с вашето изкуство, театър, музика, литература и всички форми на творческо изразяване.“ Община Ямбол ще продължи да работи за развитието на културната и образователната инфраструктура, посочи още кметът.

С благодарност към учителите и дейците на културата бяха и изпълненията на концертмайстора на Камерен оркестър „Дианополис“ Красимира Султанова и пианистката Валерия Бандрова, театрална група „Палечко“, пианистката Кристина Манова и малката балерина Виолета Стоева, певиците Калина Георгиева, Стефания Драгнева и Йоана Димова от Общинския Детски комплекс.

Кметът Валентин Ревански и председателят на Общинския съвет Антон Шиков връчиха наградите на Община Ямбол по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Ръководителят и основател на Театрална трупа „Палечко“ София Карастоянова и актьорът Кольо Пехливанов получиха най-високото отличие за култура – наградата на името на родения преди 130 години в Ямбол световноизвестен художник Жорж Папазов.

Наградата за образование на името на възрожденския учител Ради Колесов бе присъдена на Галина Митраджиева, старши учител в Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Георги Георгиев, старши учител в Основно училище „Петко Р. Славейков“, Теодора Добрева, старши учител в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Дафина Попова, старши учител в Профилирана гимназия „Васил Левски“. С наградата за образование и наука на името на Ради Колесов е удостоен и педагогическият колектив на Профилирана гимназия „Васил Левски“.

С Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ са удостоени актьорът в Драматичния театър Вълчо Янев, актрисата в Държавния куклен театър Жулиета Николаева, Дружеството на ямболските писатели, директорът на ПГЗ „Христо Ботев“ инж. Тодор Тодоров, както и Диана Димитрова, старши учител в ЕГ „Васил Карагьозов“, Светла Ганева, старши учител в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Йорданка Тошкова, старши учител в ОУ „П. Р. Славейков“ и Милена Колева, старши учител в ОУ „Николай Петрини“.

Началникът на Регионалното управление на образованието Георги Георгиев връчи и почетното отличие „Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката на Димитрина Панталакова, старши учител в ОУ „Любен Каравелов“, Лора Дулова, преподавател в ПГ „Васил Левски“ и Тодор Тодоров, директор на ямболската Гимназия по земеделие.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
18.9 ° C
18.9 °
18.9 °
75 %
0.2kmh
0 %
нд
29 °
пн
32 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се